Mélyíteni kell az integrációt az energetikában
2014.06.03
Az ukrajnai válság arra figyelmeztet, hogy mélyíteni kell az uniós integrációt az energetika területén - mondta Győri Enikő.

A Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkár az EU10X10 - Európa táguló horizontja című konferencia egy panelbeszélgetésén kiemelte, hogy az EU eddig minden válságból megerősödve került ki. Így történhet az ukrajnai válság esetében, ha a közösség az együttműködés elmélyítése felé indul el az energetikában.Gondoskodni kell az ellátás biztonságáról, a versenyképesség érdekében pedig csökkenteni kell az energia árát, és ehhez "igazi uniós politikára" van szükség - mondta az államtitkár."Az uniós állampolgárok a gazdasági válság meghaladását, munkahelyteremtést és a versenyképesség erősödését várják."Az európai parlamenti (EP-) választásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarországon a szélsőjobb gyengült az előző EP-választáshoz képest, és az EU-párti erők nyertek, ami "pozitív jel". Ugyanakkor az új EP teljes összetételét tekintve az euroszkeptikus és szélsőséges erők előretörése látszik, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.A megfelelő válasz az európai politika "tartalmi megújítása" és az uniós intézmények közötti küzdelem elkerülése. Az uniós állampolgárok a gazdasági válság meghaladását, munkahelyteremtést és a versenyképesség erősödését várják, és nem azt, hogy az EP "a saját hatalma növeléséért harcol". Ezért a politika megújítására kell összpontosítani, és nem szabad "hónapokat eltölteni az új vezetők kiválasztásával" - mondta Győri Enikő.A berlini magyar nagykövetség közreműködésével a Németországi Európai Mozgalom (EBD) által rendezett konferencián a 2004-ben csatlakozott tagországok mind magas kormányzati szinten képviseltették magukat. A több száz fős hallgatóság - köztük diplomaták és német parlamenti képviselők - előtt tartott tanácskozást a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag elnöke nyitotta meg.Norbert Lammert hangsúlyozta, hogy a 2004-es bővítéssel minden eddiginél közelebb került a kontinens egysége, a "minden európai Európájának" megvalósítása. Hozzátette, hogy az első tíz év a gazdaságban "sikertörténet" az egész EU számára, hiszen nemcsak a "fiatal tagországok" léptek előre, hanem az első 15 tagállam is, amelyekben több százezer munkahely jött létre a tízek csatlakozása révén.A bővítés politikai vetületét tekintve pedig az látszik, hogy a kelet-közép-európai térség szabadabb, demokratikusabb és biztonságosabb lett - tette hozzá a Bundestag elnöke.(MTI - fidesz.hu)