Cél az agrárközéposztály megerősítése
2014.06.04
A mezőgazdasági foglalkoztatás bővítésével és a Startmunka programmal e terület is hozzá tud járulni a munkanélküliség elleni küzdelemhez – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszterjelölt.

Célunk, hogy minél több jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön az asztalokra, minél több gazda találjon megélhetést, és minél erősebb helyi közösségeink legyenek a falvakban és a városokban – foglalta össze Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztérium céljait az Országgyűlés vidékfejlesztési bizottságának miniszterjelölti meghallgatásán, kedden.A tárcavezető további célként említette az agrárközéposztály megerősítését, megjegyezve, hogy ezt a földtörvénnyel, a földhaszonbérlettel és a helyi kézműves élelmiszer előállításának segítésével kívánják elérni. Továbbá azoknak a piaci lehetőségeknek a feltárásával, amelyek korábban zárva voltak, „ezeket szeretnénk a jövőben megerősíteni jogi eszközökkel, marketinggel, illetve az agrárpolitika valamennyi lehetséges megoldásával” – fűzte hozzá.Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium fogja a mezőgazdaság irányítását a jövőben is ellátni. Tájékoztatott arról is, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben harminc százalékos növekedést ért el, azonban ezt az arányt tovább kívánják növelni a következő ciklusban, hogy több embernek tudjanak megélhetést adni.A tárcavezetői poszt várományosa kiemelte, hogy szeretnék megőrizni azt az „agrárbékét”, ami az elmúlt időszakban kialakult. Szavai szerint ez a nyugodt együttmunkálkodás és termelés elengedhetetlen feltétele.A z új földtörvény életbe lépésével a feladataink jól láthatóak – fogalmazott a kormánypárti politikus, megjegyezve, hogy az intézményrendszernek fel kell zárkóznia ehhez jogi, számítástechnikai és hivatali feltételek vonatkozásában is.Az ország GMO-mentességét kiemelt fontosságúnak nevezve, Fazekas Sándor elmondta: nagy odafigyelést igényel diplomácia és külügyi vonalon, hogy „hol milyen próbálkozások történnek”. Ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy az alkotmányos előírásoknak megfelelően e téren is eleget tudunk tenni ezeknek a követelményeknek.A minisztérium tervei szerint a ciklus végére hazánk elérheti az 1990-es évek eleji termelési szintet, ami szavai szerint azt jelenti, hogy – bár megváltozott szerkezetben -, de a mezőgazdaság képes lesz azt a termékvolument és exportot produkálni, mint korábban.Fazekas Sándor beszámolójában utalt arra is, hogy a mezőgazdasági foglalkoztatás bővítésével és a Startmunka programmal e terület is hozzá tud járulni a munkanélküliség elleni küzdelemhez. Egyúttal bejelentette, hogy folytatódik a „Földet a gazdának program” is, melynek keretében eddig több mint 6000 gazda juthatott földterülethez.(fidesz.hu)