Marad a rezsicsökkentés
2014.06.05
A magyar kormány azért utasította vissza az Európai Bizottságot, mert nincs semmiféle olyan jogszabály, amelyre hivatkozva kérhetnék a hatósági áras szabályozás megszüntetését - hangsúlyozta Németh Szilárd.

A fideszes képviselő szerint Magyarország megmutatta, hogy a rezsicsökkentést végre lehet hajtani, sőt, azt is megüzente Brüsszelnek, ez kevés. A politikus nem tartja meglepőnek, hogy a külföldi tulajdonú cégek, amelyeknek Magyarországon nagyon komoly támogatóik vannak, most rohannak az extraprofit után.Brüsszel hétpontos ajánlási csomagjában a rezsicsökkentés visszavonását és a bankadó csökkentését várja Magyarországtól. A válasz nem sokáig váratott magára: marad a rezsicsökkentés.A magyar kormány azért utasította vissza az Európai Bizottságot, mert nincs semmiféle olyan jogszabály, amelyre hivatkozva kérhetnék a hatósági áras szabályozás megszüntetését. Ezt hangsúlyozta a csütörtöki Ma reggelben Németh Szilárd is, aki szerint az egész történetet csak a szolgáltatók extraprofitja mozgatja. A cégek több száz kijáró embere ücsörög Brüsszelben, rágja a bürokraták fülét, tollba mond nekik, és mindenkinek nekimennek, aki ellenük van – mondta a fideszes képviselő.Magyarország azonban megmutatta, hogy a rezsicsökkentést végre lehet hajtani, mert az Országgyűlésnek és a kormánynak van olyan, az alaptörvényből levezethető jogköre, hogy a lakosságot egy külön piacon, az egyetemes szolgáltatás keretében láthatja el szabályozott árú energiával."A Gyurcsány-, Bajnai-, Mesterházy-csapatok végrehajtják azt, amit Brüsszelből üzennek."Ezért lehetett véghezvinni az eddigi három rezsicsökkentést, és ezért mérséklődhet tovább szeptembertől az áram, októbertől pedig a távfűtés ára – hangsúlyozta Németh Szilárd.Azt is megüzentük egyébként Brüsszelnek, hogy ez kevés, ezt az árcsökkentést radikálisan és gyorsan tovább kell vinni a szabadpiacra, ahol a Fidesz megítélése szerint a szabad vállalkozói szellemet és a munkahelyteremtést csak a rendkívül magas, az amerikai átlagnál ötször magasabb energiaárak gátolják – jelentette ki Németh Szilárd.A Fidesz szerint ezt a különbséget fel kell számolni, mert Európa csak így dolgozhatja le az ázsiaiakkal és az amerikaiakkal szemben meglévő versenyhátrányát. Az európai energiapiac, -szolgáltatások összekapcsolására, biztonságos energia-ellátásra van szükség – emelte ki a fideszes képviselő, hozzátéve, hogy az ötletnek már sok támogatója van az uniós országok közt.Abban sem vagyunk egyébként egyedül, hogy szabályozott a piacunk, a tagországok csaknem kétharmada működik ugyanis így – emlékeztetett Németh Szilárd. Bennünket azért ostorozhatnak, mert nálunk a rezsicsökkentés radikális volt, ami nagyon megviselte az addig nagyon kényelmesen eléldegélő hazai, de külföldi tulajdonú cégeket, ezek most rohannak az extraprofit után, mindenkit bevetnek, és Magyarországon, amelynek „kommunistából is a legrosszabb jutott”, nagyon komoly támogatóik vannak: a Gyurcsány-, Bajnai-, Mesterházy-csapatok végrehajtják azt, amit Brüsszelből üzennek – jelentette ki Németh, aki ugyanakkor nem tart attól, hogy hátrányunk lenne a Brüsszelnek küldött válaszból.(hirado.hu - fidesz.hu)