Rezsiadósság-kezelő mintaprogram indul Csepelen
2014.06.19
Az adósságspirálba került családok helyzetének megoldására csütörtökön írt alá szándéknyilatkozatot a kerületi önkormányzat, az Elmű-Émász, a Főgáz Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet.

Tavaly született meg az ötlet, hogy szükség van egy ilyen típusú támogatásra a kerületben - tájékoztatta az MTI-t az önkormányzat. "A MINTAPROGRAM CÉLJA, HOGY AZ ÁTMENETILEG ROSSZ HELYZETBE KERÜLŐ CSEPELI CSALÁDOKAT TÁMOGASSÁK REZSITARTOZÁSUK RÉSZBENI KIFIZETÉSÉVEL."A közlemény idézte Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki szerint a kormányzat intézkedései - egyebek mellett a munkahelyteremtés, a rezsicsökkentés, az adórendszer átalakítása - a magyar családok terheinek csökkentését célozzák, és ehhez kapcsolódik a helyi kezdeményezés is.A segítségre szoruló emberekre utalva úgy fogalmazott: "közös érdeke az országnak, hogy támogassuk ezeket az embereket: fontos, hogy minél hamarabb ki tudjanak kerülni az adósságspirálból, hogy aztán majd ők is hozzájárulhassanak a közös teherviseléshez".A mintaprogram célja, hogy az átmenetileg rossz helyzetbe kerülő csepeli családokat támogassák rezsitartozásuk részbeni kifizetésével - ismertette a polgármester, kifejtve: az önkormányzat 10 millió, a cégek 15 millió forinttal járultak hozzá a rezsiadósság kezeléséhez.A tartozás 49 százalékát vállalják át, a fennmaradó összeget az adósnak kell kifizetnie. Így "nemcsak halat, hálót is adunk" - tette hozzá Németh Szilárd.Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatósági elnöke egyedülállónak nevezte a programot amiatt, hogy az önkormányzat is bekapcsolódik a segítségnyújtásba, és reményét fejezte ki, hogy a mintaprojekt más kerületekben, az ország más részein is megvalósul majd.A Főgáz vezérigazgatója, Koncz László a kezdeményezés azon újdonságára hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztónak is hozzá kell járulnia adóssága rendezéséhez. Ezt az előzetes fizetéshez kötött mérők felszerelése is segíti majd - tette hozzá.Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta, hogy a segélyszervezetnek is bizonyítania kell a profizmusát, és ezt úgy teheti meg, "ha azokhoz jut el a segítség, akik valóban rászorulnak".(MTI-fidesz.hu)