Társadalmi kötelességét teljesíti az Országgyűlés
2014.06.30
A törvényjavaslat mindenben megfelel az alkotmányosság és a jogbiztonság kritériumrendszerének - jelentette ki Trócsányi László.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint az Országgyűlés a társadalmi felelősségének és kötelességének tesz majd eleget a devizahitelesek megsegítését célul tűző törvényjavaslat elfogadásával.A tárcavezető ezt hétfőn mondta a parlamentben, az indítvány általános vitájában. Az előterjesztést az Országgyűlés házszabálytól eltéréssel tárgyalja, és várhatóan pénteken szavaz is róla."Nem mindennapi gyakorlat részesei vagyunk, amelyben a kormány a törvényhozásnak arra tesz javaslatot, hogy jogalkotással avatkozzon be és korrigáljon magánjogi szerződéseket" - fejtette ki expozéjában az igazságügyi miniszter, kijelentve, hogy a törvényjavaslat mindenben megfelel az alkotmányosság és a jogbiztonság kritériumrendszerének."A kormány a Kúria legutóbbi határozatát követő két héten belül kidolgozta törvényjavaslatát, amely most a Ház előtt fekszik, és amelynek célja a közösségi érdekek szolgálata, a szociális szempontok érvényre juttatása és az adósok védelme."Trócsányi László felidézte, az ezredforduló utáni években terjedtek el széles körben a devizaalapú kölcsönök, amelyeknek - mint banki termékeknek - az az egyik sajátosságuk, hogy rendkívül egyenlőtlenül osztják meg a kockázatot a hitelező és az adós között. "A bankok ezen felül - a törvény adta lehetőséggel visszaélve - a kamatokat, költségeket és díjakat is folyamatosan, egyoldalúan emelték" - emlékeztetett. Az elmúlt években számos per indult - folytatta -, amelyekben az adósok a bankokkal kötött kölcsönszerződéseik érvénytelenségének megállapítását kérték.Jelenleg a folyamatban lévő perek száma eléri az ötezret, ami súlyosan leterheli a bíróságokat is - mondta. Jelezte: a Kúria jogegységi határozataiban kimondta, hogy a probléma társadalmi mérete miatt jogalkotásra van szükség. A kormány a Kúria legutóbbi határozatát követő két héten belül kidolgozta törvényjavaslatát, amely most a Ház előtt fekszik, és amelynek célja a közösségi érdekek szolgálata, a szociális szempontok érvényre juttatása és az adósok védelme - fejtette ki a tárcavezető.A javaslat jogszabályi szintre emeli a Kúria határozatában foglaltakat. A fő cél, hogy elkerülhetővé váljon, hogy a fogyasztók széles tömegei pereljenek - magyarázta a miniszter, hozzátéve, cél az is, hogy lehetőséget biztosítsanak a pénzintézeteknek az önkéntes jogkövetésre. A javaslat ezzel összhangban elsősorban a bankok feladatává teszi, hogy az általuk alkalmazott általános szerződési feltételekből kiiktassák a tisztességtelen kikötéseket.Az indítványból kiemelte továbbá azt, hogy megállapítják az árfolyamrésnek - azaz az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazásának - a tisztességtelenségét, helyette a folyósított és a törlesztett összeget is a jegybank hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni. Az átszámítást a pénzintézeteknek a hatálybalépéstől számított 90 napon kell elvégezniük - ismertette Trócsányi László. Az előterjesztést az Országgyűlés házszabálytól eltéréssel tárgyalja, és várhatóan pénteken szavaz is róla.(MTI - fidesz.hu)