Teljes egészében kivezetik a devizahiteleket
2014.06.30
Az Országgyűlés hétfő este megkezdte a devizahitelesek megsegítését célul tűző törvényjavaslat általános vitáját, amelyben Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy már az előző Orbán-kormány is igyekezett a devizahitelesek problémáit kezelni.

A kormánypárti képviselő véleménye szerint ezzel a kérdéskörrel nem kellett volna foglalkozni, ha megmaradt volna az Fidesz által létrehozott támogatási rendszer, amelynek során az állam által támogatott forinthitelekkel tudott a lakosság ingatlanokat vásárolni."Az árfolyamrés tisztességtelenségét a Kúria egyértelműen rögzítette."Hangsúlyozta, hogy a javaslat a most zajló perekről is rendelkezik és a törvény első lépése annak a folyamatnak, amelynek során teljes egészében kivezetik a devizahiteleket. Arra kell számítania a parlamentnek, hogy az őszi ülésszakban olyan lépéseket tárgyalnak meg, amelyek végigviszik ezt a folyamatot - tette hozzá.Az árfolyamrés tisztességtelenségét a Kúria egyértelműen rögzítette - összegezte. Ebben az esetben az állam írja majd elő az átszámítási kötelezettséget, amit a pénzintézeteknek kilencven napon belül el kell végezniük és azt az MNB ellenőrzi majd.A gazdasági válság időszakában a bankok egyoldalúan emelték a kamatot és a költségeket - folytatta. Az eddigi gyakorlattal ellentétben a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy az általuk végrehajtott szerződésmódosítások megfelelőek voltak - folytatta.A folyamatban lévő eljárások, árverések, perek és végrehajtások felfüggesztése a törvényjavaslat harmadik pillére - jelentette ki.(MTI - fidesz.hu)