A módosítások a devizahitelesek érdekeit szolgálják
2014.07.04
A bankok a megemelt kamatokon, és az elmúlt időszakban a devizahiteleseken iszonyatos mennyiségű pénzt kerestek, az ott keletkezett tisztességtelen profitot vissza kell adniuk - közölte Rogán Antal.

Pénteken dönt az Országgyűlés a devizahiteleseket megsegítő törvényről. A javaslat a Kúria jogegységi döntése alapján semmisnek tekinti az árfolyamrést. A bankoknak pedig kötelező lenne bizonyítani, hogy tisztességesek az ügyfelekkel kötött szerződések. A szerdán elfogadott módosító indítványok alapján felfüggesztenék a devizahiteles ügyekben a végrehajtásokat, a bankok pedig nem emelhetnek egyoldalúan kamatot.Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Az Estében elmondta: a módosítások az ügyfelek érdekét szolgálják. Az elévülés az egyik legfontosabb módosító indítvány, ami egyértelműen kimondja, hogy a 2009 előtt keletkezett követeléseket is be lehet hajtani a bankokon, a másik fontos javaslat megtiltja a kamatemelést.A Fidesz frakcióvezetője közölte: ők is látták, hogy elindultak kamatemelési próbálkozások, a bankok pluszpénzeket akartak bekasszírozni a kamatemeléssel. Ezt tiltjuk meg – mondta. Hozzátette: a bankok nem tudnak most még egy újabb bőrt lenyúzni az ügyfelekről.Rogán Antal július közepére várja a törvény kihirdetését. A frakcióvezető kitért arra, hogy a helyzetet nemcsak ez rendezi, hanem a szeptemberi elfogadásra váró másik kettő: az egyik a forintosításról szól, a másik majd arról rendelkezik, milyen formában kapják meg az ügyfelek azt az összeget, amit a bankoknak vissza kell fizetniük a számukra."az árfolyamkockázatot meg kell osztani, azt nem tudjuk elfogadni, hogy a bankok megpróbálnak mindent rászorítani az ügyfelekre."A Fidesz frakcióvezetője az M1 esti műsorában közölte, hogy akit kár ért, érvényesítheti az érdekeit, de hangsúlyozta: az állam azoknak az érdekét fogja képviselni, akik jelenleg is nyögik a devizahiteleket. Akik élhettek a végtörlesztéssel, azok már kiszálltak a devizahitel-csapdából, s bár az ő jogaik is érvényesek, azt nekik kell érvényesíteni a bankok irányába – közölte Rogán Antal. Hozzátette: nagyon rövid eljárási időket szabtak, s a bíróságok vállalták, hogy a devizahiteles ügyekben nyáron nem tartanak ítélkezési szünetet, így körülbelül október végére lezárulhatnak a perek. A politikus néhány száz perre számít.Arra az újságírói kérdésre, milyen árfolyamon állítják át a devizahiteleket forinthitelekre, Rogán Antal közölte: a Fidesz-frakció és a Bankszövetség között vita van erről.A Fidesz szerint meg kell osztani az árfolyamkockázatot, azaz nem vállalhat minden árfolyamkockázatot az ügyfél, s ezért a kormányt arra kérték, hogy végezzen számításokat és tárgyaljon a bankokkal. Erről végső döntés szeptemberben várható – mondta a politikus. Hozzátette: „az árfolyamkockázatot meg kell osztani, azt nem tudjuk elfogadni, hogy a bankok megpróbálnak mindent rászorítani az ügyfelekre”.Rogán Antal emlékeztetett: a magyar jogrendszerben volt már arra példa, hogy a körülmények jelentős megváltozása folytán a ’90-es évek elején a törvényhozás a bankrendszernek adott igazat. „Most a fordított helyzetet éljük meg, azt gondolom, most az ügyfeleknek kell igazat adnunk a bankokkal szemben” - nyilatkozta.A Fidesz frakcióvezetője közölte: a bankok a megemelt kamatokon, és az elmúlt időszakban iszonyatos mennyiségű pénzt kerestek a devizahiteleseken, s az ott keletkezett tisztességtelen profitot vissza kell adniuk. „Egy fair bankrendszer csak akkor tud igazán, fair módon működni, ha az alapjai is azok. (…) Ennek az árát meg kell fizetni, de ez nem jelenti azt, hogy az állam ebben nem vállalhat a bankok oldalán felelősséget, a végtörlesztésnél is az összes költség egyharmadát az állam vállalta” – közölte Rogán Antal. Hozzátette: „hogy most vállal-e ilyet, azt a kormánynak kell eldönteni”.(hirado.hu - fidesz.hu)