A cél a versenyképesebb magyar gazdaság
2014.07.17
A magyar gazdasági teljesítmény növeléséhez kellenek a folyamatosan fejlesztő, munkahelyeket teremtő nemzetközi befektetők, olyanok, mint a svájci Hoffmann Neopac, a debreceni Tu-Plast Tubusgyártó Kft. anyavállalata - mondta Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Debrecenben bejelentette: a kormány 300 millió forinttal támogatja a Tu-Plast 4,5 milliárd forintos beruházását, amellyel 59 új munkahely létesül a debreceni gyárban.Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2010-ben új stratégiát választott annak érdekében, hogy gazdasága versenyképesebb legyen a válság után. "Az ország újraiparosításába vágtunk bele azzal a céllal, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja" - mondta.   "mára az Európai Unió országai közül Magyarországon a harmadik legnagyobb az ipar hozzájárulása GDP-hez."Szijjártó Péter rámutatott: mára az Európai Unió országai közül Magyarországon a harmadik legnagyobb az ipar hozzájárulása GDP-hez, 4,1 millió ember dolgozik, ami 20 éves foglalkoztatási rekord, és az első negyedévben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés.   Magyarországot meg kellett újítani, ennek egyik eredménye az új adórendszer, amely a munkát támogatja, átszervezték a felsőoktatást, amely egyre több mérnököt és természettudományos végzettségű szakembert bocsát ki, s német mintára bevezették a duális képzést - sorolta az államtitkár.A debreceni beruházással kapcsolatban Szijjártó Péter megemlítette, hogy Svájc a hatodik legfontosabb befektető Magyarországon 3 milliárd euróval, az első negyedévben 4 százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma.   Mark Aegler, a svájci anyavállalat vezérigazgatója közölte: a most induló és 2015 végére befejeződő beruházás során 7 ezer négyzetméteres új csarnokot építenek, két új tubusgyártó gépsort telepítenek, és a jelenlegi 66 millióról 200 millióra növelik a döntően kozmetikumok csomagolására használt tubusok számát.   A 149 éve alapított, öt svájci család tulajdonában lévő Hoffmann Neopac AG 2006-ban Debrecen közép-európai központi elhelyezkedése, a költségek alakulása és a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása miatt döntött a magyarországi gyáralapítás, most pedig a fejlesztés mellett. A jelenleg 110 dolgozót alkalmazó cég bevételei 2013-ban elérték a 3,6 milliárd forintot, ennek 89 százaléka exportárbevétel volt - közölte a vezérigazgató.   Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen gazdaságért felelős alpolgármestere kiemelte: mára beérett a város új, 1998-ban meghirdetett gazdasági stratégiája, miszerint elsősorban a magas hozzáadott értéket képviselő gyártókat és szolgáltatókat támogatja.(MTI-fidesz.hu)