Magyar kereskedőház nyílt Szkopjéban
2014.07.21
Szijjártó Péter megnyitotta a Macedónia fővárosában a magyar kereskedőházat, amely már a tizenkettedik magyar kereskedőház külföldön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-nek elmondta: Magyarország stratégiai partnerként tekint Macedóniára a nyugat-balkáni gazdasági együttműködése fejlesztése során. "A magyar kormány célja, hogy a jelenlegi 2500-3000-ről 12 ezerre növelje az exportképes kis és közepes cégek számát."Macedónia 3 százalékos gazdasági növekedése, a két ország közötti kis földrajzi távolság és a kiváló politikai kapcsolatok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy növeljék a kis és közepes vállakozások szerepét a kétoldalú kereskedelmi kacsolatokban - hangsúlyozta az államtitkár. A magyar kormány célja, hogy a jelenlegi 2500-3000-ről 12 ezerre növelje az exportképes kis és közepes cégek számát, ezért a kereskedőház feladata az lesz, hogy minél több vállakozást segítsen sikerhez a macedón piacon - közölte Szijjártó Péter.Az államtitkár tárgyalt Nikola Poposzki külügyminiszterrel, akit biztosított arról, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarországra NATO- és EU-integrációja során. Szijjártó Péter találkozott Dzseri Naumof beruházási miniszterrel, Bekim Nazirin gazdasági miniszterrel és Bil Pavleszki befektetésügyi miniszterrel is, akikkel magyar cégek bevonásáról tárgyalt a macedón energiaszektor modernizációs folyamataiba. Az MVM Magyar Villamos Művek kifejezetten érdeklődik a macedón energiapiac adta lehetőségek, valamint Macedónia és Albánia villamosenergiai hálózatainak küszöbön álló összekötése iránt - emelte ki az államtitkár. Szijjártó Péter elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kulcsszerepük lesz a kis- és közepes vállalkozásoknak, a forgalom bővítésére az Eximbanknál egy 300 millió eurós hitelkeret áll rendelkezésre.(MTI - fidesz.hu)