Még több forrás és munkahely a mezőgazdaságban
2014.07.22
Konkrét döntés született arról, hogy a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemezetten 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő plusztámogatást biztosít - mondta Fazekas Sándor.

A kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű programot - közölte a földművelésügyi miniszter kedden az MTI-vel.Fazekas Sándor kiemelte: ezzel a programmal az állattartók számára biztosítanak többletforrásokat, amelyek az állami költségvetésben eddig nem szerepeltek. A támogatási rendszer átalakításával a kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében indítja el a programot. A foglalkoztatás további tartós növelése érdekében a kabinet ezzel a lépéssel biztosítja, hogy az állattenyésztők, a zöldség- és gyümölcstermelők, valamint vetőmag-előállítók többletlehetőségekhez - forrásokhoz - jussanak a következő időszak támogatásiból, és minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken - tette hozzá. "A kormányzat az állattartók számára további jelentős támogatási lehetőségekkel is élni fog a közvetlen termelői támogatások keretében 2015-től."A miniszter aláhúzta: konkrét döntés született arról, hogy a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemezetten 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő plusztámogatást biztosít.Ebből az összegből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különít el az eddig tervezett támogatásokon felül. Jövőre ez hozzávetőleg 33 milliárd forint célzott többletforrást jelent az állattenyésztők számára az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest. A program nagyságrendjét mutatja, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig ugyanakkor már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földművelésügyi Minisztérium e célra szolgáló előirányzatában az állattenyésztési programokra. A kormányzat az állattartók számára további, jelentős termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetőségekkel is élni fog a közvetlen termelői támogatások keretében 2015-től. A kertészet számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és a termeléshez kötött támogatásokon keresztül az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, a vetőmag-előállítás számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kíván további forrásokat biztosítani munkahelyek teremtése érdekében.A kabinet minden lehetőséget felhasznál a kis és közepes gazdaságok megerősítéséhez, továbbá a munkaigényes ágazatok helyzetbe hozásához, gazdálkodási lehetőségeik javításához - tájékoztatott Fazekas Sándor.(MTI - fidesz.hu)