Minden lehetséges eszközt szeretnénk igénybe venni
2014.07.25
A Nokia és a Magyar Telekom létszámleépítése után a kormány mindent megtesz a negatív hatások csökkentéséért – jelentette ki a Magyarország élőben című műsorban Czomba Sándor.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár arra reagálva, hogy a német vállalat 1700, a finn telekommunikációs cég 1800 dolgozóját küldi el, a Dunaferrt hozta fel példaként, ahol a tavaly bejelentett 1500 fős elbocsátást sikerült 400 főre lealkudni, és végül kevesebb mint húsz fő nem talált magának azonnal másik munkahelyet.Természetesen fel vagyunk készülve ilyen eseményekre is – fogalmazott Czomba Sándor, hangsúlyozva, „hála Istennek a szummája a foglalkoztatásnak Magyarországon nem az, ami az elmúlt egy-két nap eseménye”.Elmondása szerint a legújabb statisztika alapján egy év alatt 40 ezerrel nőtt a versenyszférában a foglalkoztatottak száma, ami csak úgy lehetséges, ha például több mint száz munkahellyel több jön létre naponta, mint amennyi megszűnik. „A LEGÚJABB STATISZTIKA ALAPJÁN EGY ÉV ALATT 40 EZERREL NŐTT A VERSENYSZFÉRÁBAN A FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA.”Az államtitkár aláhúzta, a csoportos létszámleépítésre különös figyelmet kell fordítaniuk, hiszen a Nokia esetében teljes bezárásról beszélünk, de a Telekomnál is az összlétszámhoz képest egy jelentős létszámleépítésről van szó. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, „van protokolljuk, ami alapján ezeket a problémákat kezelni tudják”. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a kormánynak milyen koncepciója van a kialakult helyzetet illetően, Czomba Sándor úgy válaszolt, „minden lehetséges eszközt szeretnének igénybe venni”. A Dunaferrt érintő megoldási stratégia kapcsán a kormánypárti politikus úgy vélte, ez működhet a Nokia és a Telekom esetében is. Egy válságkezelő program lép ilyenkor életbe automatikusan, és azt mondjuk, munkából munkába szeretnénk helyezni az embereket. Az államtitkár szerencsés tényezőként említette, hogy Komárom térsége olyan terület, ahol a foglalkoztatási ráta jóval magasabb az átlagnál és ha csak a 100 kilométeres körzetet vizsgáljuk, akkor több mint 2000 bejelentette álláshely van ebben az övezetben. Arra a felvetésre, hogy az elbocsájtások kapcsán elsősorban hölgyekről van szó, Czomba Sándor azt mondta, vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten női munkaerőt keresnek. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy minél kevesebben veszítsék el a munkalehetőségüket, illetve akik elveszítik is, azoknak mankót adjunk, akár egy önfoglalkoztatási támogatáson keresztül – szögezte le a fideszes honatya. (fidesz.hu-Hír TV)