Tíz százalékkal nőtt a nyári étkeztetésben részt vevő gyerekek száma
2014.08.13
Az idén 2 milliárd 640 millió forintot fordított a kormány nyári gyermekétkeztetésre.

Tíz százalékkal nőtt a nyári étkeztetésben részt vevő gyerekek száma a múlt évihez képest, a programra az idén 2 milliárd 640 millió forintot fordított a kormány - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.„Nem lesz Magyarországon olyan család, amelyben gyermekek anyagi okok miatt nem jutnak élelemhez."Czibere Károly a Nógrád megyei Nagylócon tartott szerdai sajtótájékoztatón ismertette: 1300 önkormányzat indult a pályázaton, valamennyi hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű település nyert, és ezen önkormányzatok összes igényét ki tudták elégíteni. Az államtitkár elmondta: a sikeres programot a rászorulókat támogató operatív programmal egészítik ki, a hazai források mellé a következő költségvetési ciklusban uniós forrásokat is bevonnak. 29 milliárd forint áll majd rendelkezésre, elsősorban a három év alatti gyermekek étkeztetésére, élelmiszerrel, illetve kiegészítő csomaggal való ellátására, utóbbiba például pelenka kerül. "Talán már a következő évre el tudjuk mondani, hogy e két program együttműködése, összekötése révén a legfontosabb cél megvalósul, nem lesz Magyarországon olyan család, amelyben gyermekek anyagi okok miatt nem jutnak élelemhez" - tette hozzá az államtitkár.Czibere Károly arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok tapasztalatai alapján már az ősszel elkezdik tervezni a jövő évi programot. Az önkormányzatoktól többek között azt szeretnék megtudni, hogy voltak-e a pályáztatásban bürokratikus akadályok, vagy mennyire életszerűek a kiírásban szereplő kvóták. Péter Gábor, Nagylóc független polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a falu először vett részt a pályázaton. A nyári étkeztetést 199 gyereknek biztosítják, közülük ötven gyerek étkeztetési költségeit az önkormányzat vállalta. A szülőktől és a gyerekektől csak pozitív visszajelzést kapnak - mondta a polgármester. A pályáztatást egyszerűnek, gördülékenynek nevezte, és fontosnak tartotta, hogy az elnyert összeget előre megkapták.(MTI-fidesz.hu)