A vitákban tisztáztuk a magunk értékrendjét
2014.08.14
A liberális demokrácia nem csak Magyarországon futtatta az országot csődközeli helyzetbe - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Heti Válasznak adott interjúban, amelyet csütörtökön közölt a hetilap.

A házelnök kijelentette: ez a társadalomfilozófia és politika szinte megoldhatatlan problémákat halmozott fel. Kifejtette azt is: a liberális demokrácia egyik bajának tekinti, hogy "miközben farizeusmódra fennen hirdeti a korlátlan szabadságot, addig képviselői a legkimódoltabb, legkifinomultabb szellemi, erkölcsi terrort alkalmazzák mindazokkal szemben, akik el akarnak térni az éppen hatályban lévő "tudományos" tételektől".     "a baloldal szellemi leépülésével arányosan növekszik az agresszivitása."A stratégiaalkotó közösség szükségességét firtató felvetésre leszögezte: nem kell mindent részletesen megbeszélnie a kormányfővel, ahogy a hőskorban, amikor még keresték önmagukat és fogalmazgattak.A vitákban tisztáztuk a magunk értékrendjét, s ma biztonsággal hagyatkozhatunk arra, hogy ezekben a kérdésekben nincs közöttünk vita - fogalmazott a házelnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy ez nem azt jelenti, hogy ne kevesellné azon ügyeknek, témáknak a számát, amelyeket a Fidesz elnöksége megvitat, és "amelyekre ráüti hitelesítő pecsétjét".    A német megszállás áldozatainak emlékművéről szólva hecckampányról beszélt, és azt mondta: a baloldal szellemi leépülésével arányosan növekszik az  agresszivitása, a képmutatás vagy a kettős mérce. Kövér László szerint megalkuvásként, meghátrálásként fogható fel, hogy a kormány lemondott az emlékmű formális avatásáról, ami - mint mondta -, azt is jelenti, hogy ünnepélyesen a magyar állam egyetlen képviselője sem fog fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.     Kijelentette: a rendszerváltás óta a magyar állam képviseletében már "ezerszer" bocsánatot kértek és fejet hajtottak az áldozatok előtt. "Abban a játszmában azonban nem veszünk részt, hogy egy politikai kisebbség uralmi igényeihez alakítsuk a történelem értékelését és az egész magyar társadalmat fasisztává és antiszemitává nyilvánítsuk". Szerinte ezért is fontos, hogy az emlékmű nem tesz különbséget a német megszállás áldozatai között.     A Fideszen belül kialakult érdekcsoportok harcát firtató kérdésre úgy felelt: potens ellenzék híján ez elkerülhetetlen, hiszen minden politikán kívüli érdekcsoport a kormánypárton belül keresi a jobb érvényesülés lehetőségét, ahogy fogalmazott, "ez a nagyság átka".Arra a felvetésre, hogy a múlt rendszer ügynökei vagy az offshore-világhoz kapcsolódók kormányzati pozíciókba kerülhetnek, azt mondta: az elvektől függetlennek látszó döntések akkor is kárt okoznak, ha rövidtávon nincs látható hatásuk.(MTI-fidesz.hu)