Több kormányzati támogatás a nyári fesztiválok rendezésére
2014.08.15
415 millió forinttal több kormányzati támogatást kap a négy kiemelkedő turisztikai vonzerővel rendelkező könnyűzenei fesztivál - hangzott el Kurucz Éva kormányszóvivő és Rétvári Bence államtitkár Erzsébet téri sajtótájékoztatóján.

Jelenleg is tart a Sziget fesztivál, Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválja, és mellette egyre több igényes, fesztivál van Magyarországon. Kurucz Éva rámutatott, a fesztiválokhoz kapcsolódó turizmus egyre fontosabb terület, ma már 10-12 százalékát jelenti az ágazatnak.A kormány támogatja, hogy minél több igényes, színvonalas fesztivál legyen Magyarországon, ezért is döntött úgy, hogy a fesztiválok szervezésére az idei évre tervezett 330 millió forintos támogatási keretet további 415 millió forinttal megemeli - jelentette be a kormányszóvivő. Ennyivel több kormányzati támogatást kapnak a kiemelkedő turisztikai vonzerővel rendelkező könnyűzenei fesztiválok, melyek Magyarország ismertségét, vonzerejét növelik. Plusz 145 millió forintos támogatást kap a Sziget fesztivál, a Balaton Sound, a Volt fesztivál és a Nagyon Balaton fesztivál - sorolta."A fesztiválok  Magyarország ismertségét, vonzerejét növelik."Kurucz Éva emlékeztetett arra is, 2012 júliusától a fesztiválbelépők áfáját 27-ről 18 százalékra csökkentette a kormány. A szóvivő hangsúlyozta, a fesztiválok fontosak a magyar gazdaság számára is; évente 100 milliárd forint bevételt hoznak a nemzetgazdaságnak például a szállás, a vendéglátás, az utazás forgalmának a növekedésével. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fesztiválszervezők komoly üzleti lehetőséget biztosítanak a kis-és középvállalkozásoknak, és ezzel is segítik a munkahelyteremtést.Az idén mintegy 6000 program közül válogathatnak a Magyarországra látogatók és a belföldi turisták. Rétvári Bence aláhúzta, Magyarország európai szinten fesztválnagyhatalom, Budapest pedig fesztiválfőváros. Magyarország minden európai fiatal számára nyáron a legfelszabadultabb, a legszabadabb egy hetet tudja kínálni - fűzte hozzá.Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fontosnak tartja az áfacsökkentést, hiszen egy európai versenytérben mozognak  a magyar fesztiválok. Azt is fontos versenyelőnynek nevezte, hogy a magyar fesztiválok régóta bejáratottak, ismertek.A Sziget fesztivál kapcsán Rétvári Bence rámutatott, abban különbözik a többi, európai könnyűzenei fesztiváltól, hogy ott nem csupán esti, éjszakai zenei programok vannak, hanem napközben is nagyon sok kulturális és civil program fogadja a fiatalokat. Elmondta azt is, hogy a másfajta fesztiválokat kedvelők is széleskörű spektrumból választhatnak hazánkban. Pédaként említette a Művészetek Völgyét, a Miskolci Operafesztivált, a Campus Fesztivált és a Szegedi Ifjúsági Napokat.Az államtitkár hangsúlyozta,  Magyarországon a fesztiválkínálat nagyon komplex, sokszínű; mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Ezért fontos a kormányzat számára, hogy megemelt összeggel támogassa a kiemelt négy fesztivált, és 19 közepes fesztiválnak tartós támogatást nyújtson a Nemzeti Kulturális Alapprogramon keresztül.(fidesz.hu)