Munkacsoport a nonprofit közszolgáltatási rendszer előkészítésére
2014.08.16
A kormány a közszolgáltatási rendszer átalakítása érdekében egyetért egy olyan állami tulajdonú holding létrehozásával, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik.

Munkacsoportot hoz létre a kormány a nonprofit közszolgáltatási rendszer előkészítésére - derült ki a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatból. A jogszabály szerint a kormány a közszolgáltatási rendszer átalakítása érdekében egyetért egy olyan állami tulajdonú holding létrehozásával, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik.Az új közszolgáltatási rendszer előkészítésére, a szabályozási, gazdasági megalapozó feladatok elvégzésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével, az igazságügyi miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter részvételével munkacsoport alakítását írja elő a határozat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét pedig felkérik, hogy segítse a munkacsoportot. A jogszabály szerint meg kell vizsgálni valamennyi közmű-szolgáltatási szektor - hulladékgazdálkodás, víziközmű-szolgáltatás, kéményseprő-ipari szolgáltatás, távhőszolgáltatás, villamos energia szolgáltatás, földgázellátás - helyzetét. A kormányhatározat előírja, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter - az igazságügyi miniszterrel, a nemzeti fejlesztési miniszterrel és a belügyminiszterrel együtt - szeptember 15-ig nyújtson be előterjesztést a holding alapú közszolgáltatási rendszer kialakításához szükséges jogszabály-módosítási javaslatokról, a gazdasági megalapozó számításokról.(MTI-fidesz.hu)