Határon túli ételek az ízek utcájában
2014.08.19
A „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű gasztronómiai rendezvénnyel vette kezdetét „A mi ünnepünk augusztus 20. - Együtt az ország” névre hallgató kétnapos, állami ünnepségsorozat.

A Clark Ádám téren felállított színpadon, jelentős médiaérdeklődés mellett, Mautner Zsófia gasztroblogger, műsorvezető vezényletével vágták fel az „Ország Tortáját”, „Magyarország cukormentes tortáját” és idén első alkalommal a „Honvédség Tortáját”, majd a színpad előtt kóstolóra került sor, amelybe hatalmas lelkesedéssel kapcsolódott be az a mintegy 300 állami gondozott, Erzsébet-táboros fiatal is, akik kísérőikkel érkeztek a helyszínre.Az Ország Tortája versenyen, amit a hagyományoknak megfelelően a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdetett meg, idén Damniczki Gyula székesfehérvári cukrász „Somlói revolúció” fantázianevű tortája nyerte el az első díjat.A cukormentes torták versenyében a Nándori Cukrászda csokis kaland nevű édessége győzött, a Magyar Honvédség Szakácsválogatottja által készített Honvédség Tortája pedig – amely nagy közönségkedvencnek bizonyult - főként Balaton környéki alapanyagokat, kajszibarackot, mandulát és levendulát vonultatott fel.A tortakóstolót követően a Kolompos Együttes vidám dalokkal örvendeztette meg az egybegyűlteket.A budai rakparton, a Lánchídtól egészen a Batthyány térig húzódó Magyar Ízek Utcája az idei évben a határon túli magyarlakta területek ízeinek bemutatására fókuszált. A kulináris élvezetek rajongói olyan ételkülönlegességeket kóstolhattak meg, mint például a gyergyói fehér kolbász, a kakastöke pörkölt, a sörben pácolt csülök, a kakukkfüves rablóhús, a mézes jércemell, a sült mangalicatarja, a tócsni, a dödölle, a haltepertő, a Szent István napi kenyér, vagy az erdélyi kürtőskalács, amit többek között tahitótfalui eperborral, bodzafröccsel finom kézműves sörökkel és pálinkákkal öblíthettek le.A Magyar Ízek utcája a finom ételek és italok mellett egészen szerda este tíz óráig családi programokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket. Zenél például a Besh o' drom és a Ghymes, az Ivan and the Parazol, Ferenczy György és a Rackajam, valamint Deák Bill Gyula és zenekara is.(fidesz.hu)