Közös európai teher a diktatúrák öröksége
2014.08.19
A diktatúrák öröksége Európában egy közös, terhes örökség - jelentette ki a páneurópai piknik 25. évfordulóján Balog Zoltán.

A Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett soproni konferencián az emberierőforrás-miniszter úgy fogalmazott: a különbségeiktől eltekintve "két diktatúrával kell együtt szembenéznünk Európában, amikor mi dönthettünk szabadon, mindig a szabadság mellett döntöttünk"."Valóságos esélyeket kell teremteni, és mindenkit támogatni kell abban, hogy azokat megragadja."A szabadság és a demokrácia nem egyenlő automatikusan a társadalmi igazságossággal, a politikai vasfüggöny leomlása után pedig máig "számos szociális vasfüggöny szabdalja Európa térképét" - mondta. Hangsúlyozta, hogy Magyarország partnere Európának a terhek igazságos elosztásában, valóságos esélyeket kell teremteni, és mindenkit támogatni kell abban, hogy azokat megragadja.Balog Zoltán fontosnak nevezte, hogy "a jövő érdekében beszéljünk a múltról", és "akkor szóba fog állni velünk a következő nemzedék", ami nélkül nem lesz békés, biztonságos és igazságos Európa. Meglátása szerint, ha európai témává kívánjuk tenni a rendszerváltoztatást, akkor szükségünk van a németek, különösen a keletnémetek segítségére, megjegyezve, utóbbiak két diktatúra után ápolják a szabadságot.Kiemelte: a negyedszázada történt események résztvevőinek nem adatott meg a külső szabadság, a belső azonban igen, amelynek megőrzésére ma is szükség van.Firtl Mátyás (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arra utalt: a páneurópai piknikkel a 20. század során harmadszor került a város a világ figyelmének középpontjába; az első alkalomként az osztrák-magyar határ meghúzását, másodikként a határ 1956-os megnyitását említette.Johannes Singhammer, a Bundestag konzervatív párti alelnöke beszédében azt emelte ki: amint azt a kelet-ukrajnai események is bizonyítják, "nem magától értetődő sem a szabadság, sem a béke", amelyekért mindennap harcolni kell, megvédve azokat."Magyarország 25 éve megmutatta az utat a szabad népek Európájába" - fogalmazott Karlheinz Kopf, az osztrák törvényhozás második elnöke, utalva arra, hogy a piknik a berlini fal megépítése utáni legnagyobb menekültáradatot váltotta ki az NDK-ban."A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának egyetlen eseménye sem fejezi ki úgy a szabadságot és az az iránti vágyat, mint ez a piknik."Klaus Riedel, a budapesti német nagykövetség ügyvivője arról beszélt: a berlini fal leomlása, így a város jelképe, a Brandenburgi kapu megnyitása annak is köszönhető, hogy negyedszázada, ezen a napon a magyar-osztrák határon megnyílt az kis, dróttal beszőtt fakapu, amelyen több száz keletnémet polgár jutott nyugatra."A boldogság titka a szabadság, a szabadság titka pedig a bátorság, amelyről 25 éve itt bizonyságot tettek", fogalmazott Christine Lieberknecht, Türingia tartomány miniszterelnöke az eseményen.Zárszavában Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke azt hangsúlyozta, a páneurópai piknik kiemelkedő voltát mutatja, hogy szabad polgárok, szabad akaratukból, együttes elhatározással, dacolva a hatalommal, a semmiből hozták létre a rendezvényt.Mint mondta, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának egyetlen eseménye sem fejezi ki úgy a szabadságot és az az iránti vágyat, mint ez a piknik.Hozzátette: sok szereplő ismert, de ugyanúgy számtalan névtelen hőse volt az eseménynek, akárcsak a városi szabadság 1277-es kivívásának vagy az 1920-as népszavazásnak.A negyedszázaddal ezelőtti kor elvégzetlen feladatának, adósságának nevezte, hogy "mindenki közelebb megy a másikhoz", figyelve rájuk, az általuk vallott értékeikre.(MTI - fidesz.hu)