Mi szabadságszerető, függetlenségpárti nép vagyunk
2014.08.20
Amit Szent István véghezvitt, az példa nélküli az európai népek történelmében - jelentette ki Kósa Lajos.

Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán a hajdú-bihari megyeszékhelyen, a Szent István-domborműnél rendezett augusztus 20-ai megemlékezésen azt mondta: sikertörténet az, ahogyan egy keletről jött nép otthonra lelt, képes volt beilleszkedni Európában, és a kereszténység felvételével a mai napig áll egy sikeres ország. Az elmúlt több mint ezer év alatt olyan közösséget hoztunk létre a Kárpát-medencében, amely valódi integrációként, sikeresen tudott működni - tette hozzá."A rendszerváltás után két évtizeddel olyan alaptörvényünk van, amivel a magyarok 90 százaléka egyetért."Kósa Lajos kiemelte, úgy álltuk meg a helyünket ezer év alatt, hogy állandó hadakozásra voltunk ítélve. Hozzátette ugyanakkor, nincs igazuk azoknak, akik széthúzó népként emlegetik a magyart, mert "melyik népet nem jellemzi a széthúzás?". A politikus más népek véres polgárháborúit megemlítve megjegyezte: mi szabadságszerető, függetlenségpárti nép vagyunk, de nem jellemző ránk az agresszivitás. Szent István sem tudott olyat csinálni, amivel mindig mindenki egyetértett - mondta Kósa Lajos, párhuzamot vonva a mai helyzettel. Utalt arra, hogy Magyarország 1990-ben megtalálta a szabadságot, és kijelentette, hogy a rendszerváltás után két évtizeddel olyan alaptörvényünk van, amivel a magyarok 90 százaléka egyetért.Hozzátette: hasonló egyetértés van arról, hogy a társadalom alapja a munka, hogy meg kell védeni a devizaadósokat, hogy a család a társadalom legfontosabb egysége, a házasság férfi és nő szövetsége a gyermeknevelés érdekében, vagy arról, hogy Magyarország elítéli a kommunista és a fasiszta bűnöket egyaránt.És egyetértünk abban is, hogy Szent István hagyatékát ápolva a keresztény értékekre kell építeni az országot - mondta Kósa Lajos a debreceni augusztus 20-ai ünnepségen, majd a résztvevők megkoszorúzták Szent István domborművét.(MTI - fidesz.hu)