Az esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában
2014.08.21
Tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született - mutatott rá Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Szegeden a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott szimpóziumon azt mondta, tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született. Hozzátette: az állam feladata, hogy mindenkinek - azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva - biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni.

"az állam feladata, hogy mindenkinek - azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva - biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni."

Furcsa módon ma sokkal könnyebben kapni uniós támogatást szociális ügyekre, mint gazdaságfejlesztésre, ha már ez így van, a forrásokat hatékonyan kell felhasználni. Ebben Szeged nem jeleskedett az utóbbi években, pedig komoly lehetőségek vannak az együttműködésre - fogalmazott Balog Zoltán.

Kothencz János, a Fidesz-KDNP, valamint a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület és Önkéntes Mozgalom szegedi polgármesterjelöltje kifejtette, törődőbb, emberközpontú városvezetést képzel el a csongrádi megyeszékhelyen. Azt mondta, Szeged egyre inkább kiüresedik, a fiatalok lokálpatrióta helyett vándorrá válnak, akik lehet, hogy haza sem jönnek, mert gyökeret vernek odakint.

A polgármesterjelölt közölte, az ifjúságpolitika "tragikomédiával egyenértékű" ma Szegeden, a következő időszak legkomolyabb kihívása az, miként lehet jövőképet adni a fiataloknak, hogy a városban alapíthassanak családot. Kothencz János hangsúlyozta, a célja, hogy a kormányzattal összefogva élhető jelent és jövőt adjon a szegedieknek.

A politikus szerint a problémák egyik forrása, hogy a jelenlegi városvezetés – "a gőg és arrogancia miatt" - nem hajlandó együttműködni a kormányzattal, és ezzel komoly forrásoktól, fejlesztési lehetőségektől, munkahelyteremtő beruházásoktól esik el Szeged.

A polgármesterjelölt a szociálpolitika terén megvalósítandó tervei közül kiemelte, hogy jelentősen bővítené a bölcsődei férőhelyek számát, a hátrányos helyzetű iskolások szabadidejének értelmes eltöltéséhez élménynapközi-rendszert alakítanának ki, szünidei táborokat szerveznének. Emellett a szülők számára támogatórendszert hoznának létre a többi között a családi egészségfejlesztés területén.

(MTI-fidesz.hu)