Jelentős reálbér-emelkedés júniusban
2014.08.22
Négy százalékkal nőttek a reálkeresetek júniusban egy év alatt a KSH ma reggel megjelent gyorstájékoztatója szerint.

Mindez a fogyasztás növekedésén keresztül élénkíti a gazdaságot. A versenyszférában a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál 55 ezerrel többen dolgoztak júniusban, mint egy évvel azelőtt. Ekkora növekedés utoljára 2010 végén volt tapasztalható hazánkban."A versenyszférában a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál 55 ezerrel többen dolgoztak júniusban, mint egy évvel azelőtt."2014 júniusában a bruttó átlagkereset 237 600 forint volt, míg a nettó keresetek családi kedvezmény nélkül átlagosan 155 600 forintot tettek ki. A bruttó és a nettó átlagkeresetek nemzetgazdasági szinten – változatlan adóterhelés mellett – egyaránt 3,7 százalékkal növekedtek.A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékos csökkenését is figyelembe véve következett be a 4 százalékos reálkereset emelkedés, mégpedig a családi kedvezmény bővülése nélkül számolva.2014. január–júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 235 000 forint volt. A vállalkozásoknál átlagosan bruttó 250 800, a költségvetési intézményeknél pedig – közfoglalkoztatás nélkül – bruttó 235 800 forintot kerestek a munkavállalók.Az idei első félévben a közfoglalkoztatás bővülésének figyelembevételével 3,1 százalékkal, anélkül számítva 5,8 százalékkal növekedtek a reálkeresetek nemzetgazdasági szinten, családi kedvezmény nélkül. Az emelkedés valamennyi szférában megfigyelhető volt, így közfoglalkoztatás nélkül a vállalkozásoknál 5,1 százalékkal, a költségvetés területén 7,7 százalékkal, a nonprofit szervezeteknél 8 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek 2013. január–júniushoz hasonlítva.A közfoglalkoztatásban részt vevők reálkeresete 2014 első félévében átlagosan 0,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az előzetes becslések szerint a családi kedvezmények idei kiterjesztése mindezeken felül átlagosan további mintegy 0,8 százalékos reálkereset növekedést generált.A reálkeresetek várható további emelkedése a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez, amely a legfrissebb prognózisok szerint 2014-ben meghaladhatja a 3,1 százalékot.(kormany.hu)