Jövőre akár húszezer édesanya is igénybe veheti a gyed extrát
2014.08.22
A gyed extra legnagyobb előnye, hogy a nőknek nem kell választaniuk a kisgyermek nevelése és a munka között, mindkettőt végezhetik – hangsúlyozta Szalai Piroska.

Jövőre akár húszezer főre is nőhet a gyed extrát igénybe vevő édesanyák száma - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztosa."folyamatosan bővül a gyed folyósítása mellett a gyermek egy- és kétéves kora között a munkaerőpiacra visszatérő édesanyák száma."Mint mondta, az év második negyedévében 11 467 édesanya dolgozott gyed, illetve gyes mellett a korábbi korlátozásnál hosszabb munkaidőben, vagyis átlagosan ennyivel bővült a női foglalkoztatás a gyed extrának köszönhetően.Szalai Piroska rámutatott, folyamatosan bővül a gyed folyósítása mellett a gyermek egy- és kétéves kora között a munkaerőpiacra visszatérő édesanyák száma: míg az év első negyedévében még átlagosan 5233 nő dolgozott gyed mellett, addig a második negyedévben ez a szám 7179-re nőtt.Hozzátette: a gyed extra legnagyobb előnye, hogy a nőknek nem kell választaniuk a kisgyermek nevelése és a munka között, mindkettőt végezhetik. Az anyáknak nem kell teljes munkaidőben visszatérni a munkaerőpiacra, távmunkát vagy részmunkaidőt is vállalhatnak, így mindkét feladatukban kiteljesülhetnek.Leszögezte: a gyed extrának köszönhetően várhatóan fokozatosan tovább bővül majd a munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes édesanyák száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legkedvezőbb adatok a jövő évelső és második negyedévében várhatók, amikor már azok a gyerekek is elérik az egyéves kort, akik már a gyed extra bevezetése után születtek. Arra számít, hogy akár a 81 ezer gyeden lévő édesanya negyede is visszatérhet a munkaerőpiacra, ami húszezer főt jelentene.(mno.hu-fidesz.hu)