A nemzetpolitika küldetése a magyar nemzet fenntartása
2014.08.25
Semjén Zsolt szerint a magyar állam értelme és célja az, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és a magyar emberek életminősége javuljon.

A miniszterelnök-helyettes a Külgazdasági és Külügyminisztérium éves külképviselet-vezetői értekezletén tartott előadásában kitért rá, történelmi okokból a magyar nemzet állampolgárainak csak egy része él Magyarország területén, másik része a Kárpát-medencében és a nagyvilágban él szétszórva. Semjén Zsolt felhívta a figyelmet, ha bármelyik rész ezek közül eltűnik, az egyetemes magyarság csonkul meg, tehát az összmagyarság megmaradását veszélyeztetné, ha bármelyik nemzetrész eltűnne. „Ahhoz, hogy a magyar nemzetrészek a határon túl is megmaradjanak, két dolog szükséges: a különböző kulturális juttatási támogatások, illetve a nemzet közjogi egyesítése.”A tárca nélküli miniszter szerint ahhoz, hogy a magyar nemzetrészek a határon túl is megmaradjanak, két dolog szükséges: a különböző kulturális juttatási támogatások, illetve a nemzet közjogi egyesítése. Semjén Zsolt a honosítás kapcsán arról beszélt, a magyar állampolgárság megadása „erős impulzus, ami lehetővé teszi, hogy megállítsuk és lehetőség szerint meg is fordítsuk az asszimilációt.” A honosítás lényege, hogy mindenki megkaphatja a magyar állampolgárságot, akinek bármely őse a magyar királyság polgára volt, és valamilyen szinten beszéli a nyelvünket – ismertette a miniszterelnök-helyettes, aki egyben arról is informált, letette esküjét a hatszáztízezredik új magyar állampolgár. Semjén Zsolt beszámolt arról is, hogy nem csökkent a kérvényezők száma, sem a Kárpát-medencében, sem a diaszpórában, egyben reális esélynek nevezte, hogy a kormányzati ciklus végére meglegyen az egymillió új magyar állampolgár.Leszögezte, a magyar állampolgársági törvény abszolút támadhatatlan: nemzetközi jogi értelemben és a körülöttünk lévő országok szempontjából is, illetve azért is, mert nem tartalmaz etnikai aspektust. Hozzátette, a jogszabály semmiféle olyan pontot nem tartalmaz, ami különbözne a körülöttünk lévő országok gyakorlatától. A miniszterelnök-helyettes két dologban kérte a nagykövetek segítségét. Egyrészt abban, hogy jelezzék, milyen módon lehetne egyszerűsíteni a honosítási eljárást, illetve az ahhoz kötődő dokumentumokat. Másrészt, ha a nemzet érdekének ítélik meg, akkor támogassák, ha valaki fenn kívánja tartani a közjogi kapcsolatot Magyarországgal, annak ellenére, hogy egyetlen őse sem volt magyar. (fidesz.hu)