Folytatódik a pedagógusbér-emelés
2014.08.25
Idén szeptembertől - immár harmadszor - kapnak béremelést a tanárok - jelentette ki Balog Zoltán.

Átalakítás várható az iskolák fenntartásának rendszerében, még az idén megerősödhet a megyei szint - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Magyar Hírlapban hétfőn megjelent interjúban.  A tárcavezető hozzátette: az átalakítás nem akadályozza, nem is befolyásolja közvetlenül az iskolák mindennapi működését, így azt év közben is meg tudják csinálni."2017 szeptemberére az átlagos növekedés meghaladja majd a 40 százalékot.""Ez (az átalakítás) talán több is lesz, mint finomhangolás, inkább szerkezeti átalakításról beszélhetünk. Az  elmúlt évtized legnagyobb oktatási reformja zajlott le, nem szégyen, hogy kell még csiszolnunk az új szisztémán" - fogalmazott.    Balog Zoltán kiemelte, folytatódik a pedagógusbér-emelés, idén szeptembertől - immár harmadszor - kapnak béremelést a tanárok, erre megvan a fedezet. A fizetések a következő években is emelkednek a törvényben meghatározott módon, így 2017 szeptemberére az átlagos növekedés meghaladja majd a 40 százalékot - tette hozzá.    A felsőoktatás átalakításáról Balog Zoltán elmondta, további szakok és doktori képzések kerülhetnek ki a bolognai rendszerből, továbbá tisztázni kell az egyetemek és főiskolák pontos meghatározását is. A kisebb vidéki, közösségi főiskoláknál az értelmiség helyben tartására, a helyi szakemberek képzésére kellene a hangsúlyt helyezni. A miniszter megemlítette, a felesleges szakok kiváltására már rendelkezésre áll egy tízmilliárdos alap.    Az egészségügyre térve Balog Zoltán azt mondta, a hatékonyabb munka érdekében érdemes átgondolni az állami kézben lévő egészségügyi intézmények fenntartásáért felelős Gyemszi és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kapcsolatrendszerét, tisztázva azt, ki mely elemében felelős a finanszírozásért, és ki ellenőrzi a rendszert. Rendezni kell tehát a szakmai és a pénzügyi kontroll viszonyát, s elképzelhető, hogy e tekintetben feladatok hárulnak majd a kormányhivatalokra.(MTI-fidesz.hu)