Ki kell állnunk az álláspontunk mellett
2014.08.25
Egy perspektívájában sikeres ország méltó gazdasági központú érdekképviseletét kell ellátni külföldön - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn, a Külgazdasági és Külügyminisztérium éves külképviselet-vezetői értekezletén.

A kormányfő szerint az elmúlt négy évben Navracsics Tibornak köszönhetjük, hogy megindult az államreform Magyarországon, amelynek első szakasza sikeresen lezárult. Azt vártuk tőle, hogy a külügyet áramvonalasítsa, és ha minden jól megy, azt várjuk tőle, hogy teremtse meg azt a modern viszonyoknak megfelelő kapcsolatrendszert az Európai Unióban dolgozó biztosunk és a magyar kormányzat között, amely jelentősen különbözik majd attól, ami eddig jellemző volt Magyarország és a bennünket az Európai Bizottságban képviselő magyar képviselők közötti kapcsolatra – fejtette ki Orbán Viktor.Az országgyűlési választások után kialakult helyzetet értékelve úgy vélte, „akkor kell a komoly változásokat továbbvinni és végigvinni, amikor az ember megerősítést kap.” Egy második ciklus nem arra mandátum, hogy folytassuk, amit elkezdtünk, hanem egy óriási lehetőséget jelent arra nézve, hogy optimalizáljuk az államigazgatás szervezetrendszerét – mondta a miniszterelnök, aki szerint egy alapvetően exportorientált országban a külpolitikának is gazdaságközpontúnak kell lennie.„Minden gazdasági reformnak az az értelme, hogy növekedési pályára tudja állítani az adott nemzetgazdaságot.”Egy olyan országot kell képviselni külföldön, amelyiknek teljes nemzeti össztermékének több mint 80 százalékát az export jelenti – fűzte hozzá Orbán Viktor kiemelve, egy „tartalmában sikeres négy éves kormányzás után vagyunk”, amit az is minősít, hogy az államháztartás hiányát radikális eszközökkel kezeltük, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, és egyúttal végrehajtottunk jelentős szerkezeti átalakításokat is. Minden gazdasági reformnak az az értelme, hogy növekedési pályára tudja állítani az adott nemzetgazdaságot – hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette, az elmúlt évben bekövetkezett az, amit reméltünk: az átalakításokat követően olyan gazdasági növekedés indult meg hazánkban, amely abba a sávba emelt fel bennünket, amelybe a leggyorsabban növekvő európai országok tartoznak.A miniszterelnök szerint nagy az esélye, hogy változatlan gazdaságpolitika esetén a leggyorsabban növekvő európai országok közé fogunk tartozni az előttünk álló években.A kormányfő azt kérte a nagykövetektől, annak ellenére, hogy „az eredményeinket olyan akciótervekkel és döntésekkel értük el, amelyek egy része még ismeretlen az unión belül, mégse vegyenekfel védekező magatartást.” Nekünk nem az a dolgunk, hogy megvédjük azt, amit elértünk, hanem hogy bemutassuk azokat a lehetőségeket, amelyek az elmúlt évek sikeréből adódnak – szögezte le Orbán Viktor.Úgy fogalmazott, „miután elkötöttük magunkat az ideológiai megközelítésű külpolitikától, sokkal nyitottabban tudunk kapcsolatokat építeni olyan országokkal is, amelyek nem a nyugati szövetségi rendszer részét képezik”. Nekünk azt a kérdést kell feltenni: az adott országgal kapcsolatban mi a magyar nemzeti érdek - húzta aláa miniszterelnök.„Magyarország az egyetlen olyan ország az unión belül, amelyiknek az egész politikai intézményrendszerét az európai értékek szempontjából töviről hegyire átvilágították.”Fel kell nőnünk a feladathoz. A feladat pedig az, hogy egy perspektívájában sikeres ország méltó gazdasági központú érdekképviseletét kell ellátni külföldön – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, szerénységgel és visszafogottsággal kell ezt tenni, de mint mondta, „senki sincs ma a világban, aki azt a jogot követelhetné magának, hogy bennünket bármiről elszámoltasson.” A kormányfő elmondása szerint „Magyarország az egyetlen olyan ország az unión belül, amelyiknek az egész politikai intézményrendszerét az európai értékek szempontjából töviről hegyire átvilágították.” Az egyetlen olyan uniós ország vagyunk, amelyik a politikai intézményrendszerét nézve biztosan makulátlan az Európai Unió közös értékei szempontjából – húzta alá.A miniszterelnök ezt követően rátért arra, mit vár el a nagykövetektől. Elsőként azt kérte, hogy a külképviseletek vezetői segítsenek a munkahelyteremtésben.Hangsúlyozta, amikor a gazdaság nem képes elég munkahelyet teremteni, akkor az államnak nem segélyt kell adnia, hanem munkát kell szervezni azok számára, akik nem képesek elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Ez a felfogás egy olyan markánsan különböző eleme a magyar gazdaságpolitikának, amelyet nem áll módunkban és szándékunkban megváltoztatni – húzta alá a kormányfő, aki legfontosabb célkitűzéseként azt nevezte meg, hogy olyan teljesítményt érjünk el, mint Csehország, ahol 5 millióan dolgoznak. Hozzátette, azt várja el a nagykövetektől, vállalják a Magyarországra érkező befektetők meggyőzését, a velük való közeli kapcsolatot pedig tekintsék munkájuk legfontosabb részének.„Nemcsak piacot, nemcsak beruházásokat akarunk, de teret akarunk nyitni a magyar exportképes középvállalkozásoknak.”A miniszterelnök másodsorban azt kérte a külképviseletek vezetőitől, fordítsanak különös figyelmet a magyar kis- és középvállalkozásokra. Arról informált, nekünk magyaroknak ma körülbelül 2000-2500 exportképes középvállalatunk van, és a kormány célja, hogy ezeket megerősítse, megtartsa és segítse, hogy további mintegy 10000 létrejöjjön – fogalmazta meg célként Orbán Viktor. Nemcsak piacot, beruházást akarunk, de teret akarunk nyitni a világban a magyar exportképes középvállalkozásoknak – fűzte hozzá. Kitért rá, radikális célt tűztek ki: 2018-ra az exportunk egyharmada az unión kívülre irányuljon. Ez nem a végállomás, ennél is tovább kell mennünk. Meg kell céloznunk az 50-55 százalékot – vetítette előre a kormányfő, aki további célként fogalmazta meg, hogy az export GDP-hez mért aránya Magyarországon legyen a legmagasabb az unióban.A miniszterelnök végül a bátorság, a bátor kiállás szükségességét hangsúlyozta. A feladat nem az, hogy fejjel kell menni a falnak. Ha valamit elértünk, ami eredmény, akkor ki kell állni az álláspontunk mellett - jegyezte meg.Sunnyogással semmilyen eredményt nem fogunk tudni elérni. Egy decens, polgári, visszafogott de öntudatos kiállást amellett, amit elértünk mindenki elvár önöktől, én is, és a választópolgárok is – intézte szavait a nagykövetekhez Orbán Viktor. Röviden úgy foglalta össze elvárásait: „józan ész és bátorság, e kettőt kell kombinálnunk fellépésünk stílusakor.”(fidesz.hu)