A külpolitika fókuszában a magyar gazdasági érdekek érvényesítése áll
2014.08.26
Növelni kell az exportot, új munkahelyteremtő beruházásokat kell vonzani, és elő kell segíteni a magyar vállalatok külpiaci sikereit - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a külképviselet-vezetői értekezleten hangsúlyozta, új világrend van születőben, ennek vannak győztesei és vesztesei. A mi célkitűzésünk az, hogy a győztesek kategóriájába tartozzunk – szögezte le Szijjártó Péter."A klasszikus diplomáciai feladatok mellett a gazdasági érdekek fokozott, és vállalati szintig történő képviseletére helyeződik át."Mint mondta, ennek jegyében gyökeresen meg kellett, meg kell újítani Magyarország külpolitikáját is. A magyar külpolitikának az új világrendből adódóan van egy új feladata is, a magyar gazdasági érdekek érvényesítése – mutatott rá. Szavai szerint a magyar külpolitika fókusza a klasszikus diplomáciai feladatok mellett a gazdasági érdekek fokozott, és vállalati szintig történő képviseletére helyeződik át. Megjegyezte, hasonló rendszer működik Svédországban, Franciaországban és Szlovákiában is.Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy 2010-ben az volt a kormány célkitűzése, hogy hazánk legyen Európa termelési központja. 2014-ben ezt egy újabb célkitűzéssel egészítettük ki: a kutatóközpontok bázisába kell átlépnünk, tehát a magas hozzáadott értéket előállító iparágakra is fókuszálni szeretnénk – fűzte hozzá.Kijelentette, ehhez el kell érni, hogy belátható időn belül Magyarországon legyen az unióban a legmagasabb az ipar hozzájárulása a nemzetgazdasági teljesítményhez, az export GDP-hez mért aránya, valamint azt is, hogy belátható időn belül Magyarországon legyen közép-európai összevetésben a legmagasabb az egy főre jutó külföldi közvetlen működő tőkének az aránya. A politikus hangsúlyozta, ebből a három célból világosan adódik három feladat. Új külpiaci lehetőségeket kell szerezni, tehát növelni kell az exportot, új munkahelyteremtő beruházásokat kell vonzani, és elő kell segíteni a magyar vállalatok külpiaci sikereit – sorolta."A keleti nyitással két lábra akarjuk állítani a magyar külgazdaságot, és nem átállítani egy másik lábra."A külgazdasági és külügyminiszter-helyettes arra kérte a külképviseletek vezetőit, hogy a jövőben is segítsék munkájukkal azt, hogy a magyar külgazdaság egészséges, két lábon álló szerkezetté váljon.Felhívta a figyelmet arra, hogy a kivitel irányának és az exportálók körének szempontjából is el kell kerülni hazánk kiszolgáltatottságát. A keleti nyitás eszközrendszerével élve növelni kell a szerepünket és a részvételünket a tőlünk keletre eső, gyorsan növekedő piacokon – emelte ki, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államokba és az unióba irányuló exportra kevesebb figyelmet kell szentelni.Szólt arról is, hogy növelni kell a kis- és közepes vállalkozások exportból való részesedésének arányát. A keleti nyitás pontosan azzal a korábbi hibával kíván leszámolni, hogy a magyar külgazdasági gondolkodás túlságosan egy lábon áll; a keleti nyitással két lábra akarjuk állítani a magyar külgazdaságot, és nem átállítani egy másik lábra – fejtette ki.Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány minden szerkezeti és szervezeti változtatást végrehajtott annak érdekében, hogy a magyar külpolitika minden eddiginél nagyobb mértékben tudja segíteni a magyar gazdaság teljesítményének növelését.(fidesz.hu)