Állami támogatásból rendbe hozzák a rácalmási izraelita temetőt
2014.08.26
L. Simon László hangsúlyozta: nagy jelentőségű a felújítás, hiszen Fejér megye egyik legnagyobb izraelita temetője újulhat meg.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek egy civil kezdeményezést segítő állami támogatás szép példájának nevezte az ötmillió forintból megvalósuló felújítást.L. Simon László Rácalmáson hangsúlyozta: nagy jelentőségű a felújítás, hiszen Fejér megye egyik legnagyobb izraelita temetője újulhat meg, civil kezdeményezésnek köszönhetően; a munkálatokban több mint 20 önkéntes vesz részt. Jól nyomon követhető az a kormányzati szándék, amelynek lényege, hogy a holokauszt 70. évfordulójára úgy "emlékezzünk, hogy egy-egy kisebb közösség is magáénak érezhesse a holokauszt ügyét" - mondta az államtitkár."JÓL NYOMON KÖVETHETŐ AZ A KORMÁNYZATI SZÁNDÉK, AMELYNEK LÉNYEGE, HOGY A HOLOKAUSZT 70. ÉVFORDULÓJÁRA ÚGY EMLÉKEZZÜNK, HOGY EGY-EGY KISEBB KÖZÖSSÉG IS MAGÁÉNAK ÉREZHESSE A HOLOKAUSZT ÜGYÉT."Közölte, az ötmillió forintos állami támogatást abból a civil alapból nyerték el, amelyet a kormány másfél milliárd forintos kerettel hozott létre a 2014-es magyar holokauszt-emlékévben megvalósuló civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására. Kerítést építettek a temető köré, kaput emeltek, 30 sírkövet állítottak helyre, valamint létrehoztak egy murvás lépcsősort és egy felüljárót létesítettek.L. Simon László kiemelte: a holokauszt-emlékév legfontosabb üzenete az emlékezés a 70 évvel ezelőtt történtekre, a felelősséggel való szembenézés "mind az ország, mind az egyén szemszögéből".A múlttal való szembenézés arra jó, hogy közben "előretekintve tanuljunk a hibáinkból", és még egyszer ugyanazok a szörnyűségek ne történhessenek meg - fűzte hozzá.Jelezte: fontosnak tartja egy emléktábla elhelyezését a temető bejáratánál, amely az egykori zsidó közösségnek állít emléket.Nagy Viktor temetőgondnok az MTI kérdésére elmondta, hogy az első zsidó családok a 18. század 20-as éveiben telepedtek le a községben, a temetőt 1740-ben nyitották. Hozzátette: a helytörténeti kutatások egy virágzó zsidó közösség létét igazolták. Azt is elmondta, hogy csaknem 300 ember vált a holokauszt áldozatává.Kitért arra is, hogy a munkálatokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével együttműködve végzik több mint 20 segítő közreműködésével 2013 tavasza óta. Hozzátette: jelenleg az 1300 négyzetméteres temető alsó része újulhatott meg, de folytatják a munkát és ősszel nekiállnak a felső terület rendbetételének is.(MTI-fidesz.hu)