Novemberben adják át a nyíregyházi szennyvíztisztító telepet
2014.08.26
A csatornahálózat kiépítésével csaknem teljesen elkészült a kivitelező, néhány kritikusabb ponton tartanak még a munkák, de várhatóan őszre ezek is befejeződnek - informált Kovács Ferenc.

Novemberben tartják meg a mintegy 1,5 milliárd forintból korszerűsített 2-es számú szennyvíztisztító telep műszaki átadását Nyíregyháza-Polyákbokorban - hangzott el a beruházás üzemlátogatással egybekötött bejárásán kedden.A 13,4 milliárd forint értékű nyíregyházi szennyvízberuházás részeként zajló felújítás révén a 11 ezer köbméter kapacitású tisztítótelep alkalmas lesz Nyíregyháza déli területein, valamint a nyírségi nagyváros tanyavilágában keletkező szennyvíz befogadására és tisztására."a két létesítmény képes Nyíregyháza teljes szennyvízmennyiségének megtisztítására."A telep kapacitása jelenleg 7300-7500 köbméter naponta, ami emelkedni fog a lakossági szennyvízrákötésekkel, így a teljes tisztítókapacitást ki lehet majd használni - mondta el Tóth György, a nyíregyházi szennyvízüzem vezetője az eseményen. A korszerűsített, a tisztítás során keletkező biogázt is hasznosítani képes telep hathónapos próbaüzeme a napokban jár le, a teljes műszaki átadást november 27-re tervezik. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a bejáráson hangsúlyozta, eddig 4700 ingatlannál biztosították a hálózatra történő rákötési lehetőséget, két hét múlva ez a szám eléri a 6700-at. Eddig több mint 1750 ingatlan kötött rá a csatornahálózatra - tette hozzá a városvezető.Az európai unió támogatásával épülő beruházás összesen 8000 ingatlant érint a városban, segítségével pedig megoldódik a szomszédos Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony szennyvízének tisztítása is.A csatornahálózat kiépítésével csaknem teljesen elkészült a kivitelező, néhány kritikusabb ponton tartanak még a munkák, de várhatóan őszre ezek is befejeződnek - mondta Kovács Ferenc.A korszerűsített polyákbokori, valamint a város másik szennyvíztelepének kapacitása együttesen eléri a napi 28 ezer köbmétert, a két létesítmény képes Nyíregyháza teljes szennyvízmennyiségének megtisztítására.(MTI-fidesz.hu)