A magyar külpolitikának külgazdasági fókuszra kell átállnia
2014.08.27
Szijjártó Péter szerint a külpolitika minden egyes lépését a külgazdasági gondolatvilágnak kell áthatnia.

Nem túlzás új világrendről beszélni, ezért teljesen újfajta külpolitikai megközelítésre van szükség, de a klasszikus diplomáciai feladatok elvégzésére – mint alap – mindig szükség van - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes az M1 Az Este című keddi műsorában.Példátlan gyorsaságú és mélységű változások zajlanak a világban, nemcsak politikai és gazdasági, hanem most már katonai értelemben is. Nem túlzás új világrendről beszélni, hisz a világ olyan térségei, amelyek korábban a versenyképességi listák élén voltak, visszaesnek, más nagy térségek pedig, olyan szintű versenyképességet érnek el, amelyet korábban senki sem gondolt volna. Így teljesen újfajta külpolitikai megközelítésre van szükség, de a klasszikus diplomáciai feladatok elvégzésére – mint alap – mindig szükség van – állapította meg Szijjártó Péter.A magyar külpolitikának éppen ezért külgazdasági fókuszra kell átállnia, arra koncentrálva, hogy a magyar nemzetgazdaság teljesítményének növeléséhez a lehető legnagyobb mértékben hozzájáruljon. Ehhez minden intézményi eszköz és rendszer adott, a magyar stábon múlik, hogy mennyiben tud a külpolitika hozzájárulni a bővüléshez – hangsúlyozta."A TELJES KÜLGAZDASÁGOT KÉT LÁBON ÁLLÓ SZERKEZETŰVÉ KELL ALAKÍTANI, MERT MAGYARORSZÁG NEM FÜGGHET TÚLSÁGOSAN A NAGY NEMZETKÖZI VÁLLALATOK TERMELÉSSZERVEZÉSI DÖNTÉSEITŐL, UGYANAKKOR NEM LEHET KISZOLGÁLTATVA EGYETLEN EXPORTIRÁNYNAK SEM."A kormány három célt határozott meg. Egyrészt, hogy belátható időn belül Magyarországon legyen az ipar hozzájárulása a GDP-hez viszonyítva a legmagasabb az Európai Unióban. Másrészt, hogy nálunk legyen a legmagasabb a GDP-hez mért export aránya, harmadrészt pedig, hogy itt legyen Közép-Európában a legmagasabb az egy főre jutó külföldi közvetlen működő tőke összege – sorolta Szijjártó Péter.A politikus szerint a külpolitika minden egyes lépését a külgazdasági gondolatvilágnak kell áthatnia. A külképviseleteken dolgozóknak egyrészt meg kell győzniük a nagy nemzetközi vállalatokat arról, hogy hozzák a tőkét Magyarországra, másrészt a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) számára piacot kell szerezniük, részt kell venniük az exportfejlesztésben – tette egyértelművé.Jelenleg 2000-2500 olyan magyar kkv van, amely exportképes terméket vagy szolgáltatást állít elő, ezt 12 ezerre kell emelni – húzta alá.Rögzítette azt is, hogy a teljes külgazdaságot két lábon álló szerkezetűvé kell alakítani, mert Magyarország nem függhet túlságosan a nagy nemzetközi vállalatok termelésszervezési döntéseitől, ugyanakkor nem lehet kiszolgáltatva egyetlen exportiránynak sem. A keleti nyitás stratégiája szerint a keleti piacokra is megfelelő figyelmet kell fordítani, az Egyesült Államokba és az Európai Unióba irányuló export mellett az az célzót is növelni kell – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.A politikus a külügyi diplomaták feladatához még hozzátette: minden olyan esetben, amikor Magyarország hitele romlik, hatékonyan és gyorsan fel kell lépniük. Úgy vélte, komoly különbség van az ország gazdasági megítélése és „bizonyos politikai hangulatkeltés” között. Vannak olyan országok, amelyek médiumai, adott esetben politikai vezetői is, „rendkívül lesújtó képet” próbálnak festeni Magyarországról, miközben a vállalatai „elképesztő méretű beruházásokat” hajtanak végre itthon. A hangulatkeltés ugyanakkor lehet, hogy negatívan befolyásolja a befektetői döntéseket, ezért minden, „Magyarországról hazug módon, negatív képet festő kritikát” helyre kell tenni – nyomatékosította.Szijjártó Péter beszélt az oroszországi embargó hatásainak csillapításáról is. Ennek érdekében három lépés történt: egyrészt kezdeményezte a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság társelnökeinek találkozóját (valószínűleg szeptember 22-én lesz Moszkvában), másrészt a kereskedőházi rendszer kapott egy olyan utasítást, hogy segítsen minden olyan új piacra lépést, amely kompenzálni tudja az orosz piacon lévő kiesést. Harmadrészt pedig az EU kompenzációs alapjára is bejelentkezett Magyarország – sorolta.(hirado.hu-fidesz.hu)