Rekordszinten a foglalkoztatottság
2014.08.27

Töretlenül kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon a KSH ma megjelent gyorstájékoztatója szerint. Egy év leforgása alatt 2014. május – július háromhavi átlagában, a 15-74 éves korosztályt tekintve 164 ezerrel többen, 4 millió 127 ezren dolgoztak Magyarországon, ami 22 éves rekordnak felel meg."A KIVÁLÓ MAKROADATOK IS BIZONYÍTJÁK A MAGYAR GAZDASÁG FELLENDÜLÉSÉT."Eközben a munkanélküliek száma 7,9 százalékra mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2008 vége óta a legkedvezőbb adat. A versenyszféra a kormány aktív foglalkoztatáspolitikai eszközeinek köszönhetően egyre nagyobb arányt képvisel a foglalkoztatásban.A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya 61,8 százalékra emelkedett, ami 3,1 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. Ugyanezen időszakban a 15–24 év közöttiek esetében 3,3 százalékpontos emelkedést láthatunk, míg a 25–54 éves korosztály foglalkoztatása 2,7 százalékpontos emelkedés után 78,6 százalékon áll.2014. május–júliusban a 15–64 éves férfiak közül 2 millió 217 ezren dolgoztak, foglalkoztatási mutatójuk 3,1 százalékponttal, 68,0 százalékra nőtt. A nők foglalkoztatása emellett újabb csúcsot ért el, immár 1 millió 880 ezren dolgoznak, 82 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. E bővülés részben a munkanélküliek 41 ezres csökkenéséből, másrészt pedig a munkaerőpiacra visszatérők számának növekedéséből adódik. Ez utóbbiak között az idén jelentősen nőtt az anyasági ellátásról visszatérők száma.Magyarországon 92 ezer fővel kevesebben voltak állás nélkül a 2014. május-júliusi időszakban, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliek száma 354 ezerre csökkent, a munkanélküliség pedig 2,2 százalékponttal 7,9 százalékra esett. A munkanélküliségi arány így hat éves mélyponton áll, 8 százalék alatt utoljára 2008 harmadik negyedévében volt a mutató.A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kiváló makroadatok is bizonyítják a magyar gazdaság fellendülését.A részletes adatok a ksh.hu honlapon találhatók.(kormany.hu - fidesz.hu)