Folytatódik a rezsicsökkentés
2014.08.28
Szeptembertől az áram, októbertől a távhő ára csökken – jelentette be Németh Szilárd csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus arról is beszélt, hogy az ipari energia árát is mérsékelni kell.

Szeptember 1-től a háztartási villamosenergia ára 5,7 százalékkal csökken – mondta el Németh Szilárd. A politikus kifejtette, az idén három lépésben csökkent, illetve csökken a háztartási energia ára. Április 1-től 6,5 százalékkal csökkent a gáz ára, szeptember 1-től 5,7 százalékkal csökken a villamosenergia ára, október 1-től pedig a távhőért kell 3,3 százalékkal kevesebbet fizetni." sikerült elérni, hogy a magyar családok fizessék az Európa Unió egyik legalacsonyabb villamosenergia-díját."A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa felidézte, 2012 december 15-én született meg az a kormányrendelet, mely azt tartalmazta, hogy a több évtizedes gyakorlattól eltérően nem emelkedni, hanem csökkenni fog a háztartási energia ára. Ennek első lépéseként 2013. január 1-től életbe lépett egy 10 százalékos csökkentés, ezt követte július 1-től egy 11,1 százalékos, most pedig jön az újabb csökkentés. Példaként elmondta, 2012 decemberében a villamosenergia ára 49,65 Ft/kWh volt, ez 2014 szeptemberére 37,45 Ft/kWh-ra csökken.Németh Szilárd kitért a rezsicsökkentésekből fakadó az éves átlagos megtakarításokra is. A harmadik rezsicsökkentés után egy távfűtéses lakásban élő nyugdíjas házaspár 78.000 forintot takarít meg egy évben, a családi házban élő pedig 115.000 forintot.Egy távfűtéses lakásban élő négyfős család 125.000 forintot, egy családi házban élő pedig 165.000 forintot takarít meg évente, több generáció esetén akár 270.000 forint is lehet ez az összeg.A szakpolitikus felhívta a figyelmet arra, Európában a magyar családok fizették a legmagasabb gáz-, és a második legmagasabb villamosenergia árat. Azt akartuk elérni, hogy megfizethető energiaárak legyenek hazánkban – szögezte le. A második rezsicsökkentés után - az Eurostat adatai alapján - a negyedik legkevesebbet kell fizetni az áram áráért, vásárlóerő paritás alapján.Gázár tekintetében még jobb helyzetben vagyunk, az unióban csak Romániában kell kevesebbet fizetni érte – húzta alá a képviselő."az ipari energia árát is csökkenteni kell."Németh Szilárd hangsúlyozta, sikerült elérni, hogy a magyar családok fizessék az Európa Unió egyik legalacsonyabb villamosenergia-díját. A rezsicsökkentést ezzel azonban nem fejeztük be, megtesszük azokat a lépéseket, hogy hazánkban legyen a legolcsóbb az energia vásárlóerő paritáson – szögezte le.A politikus aláhúzta, az ipari energia árát is mérsékelni kell. Radikális, gyors energiacsökkentésre van szükség – szögezte le. Elmondta, holdingba szervezik majd a villamosenergia-, a földgáz- és a távhő közszolgáltatásokat. A négy érintett miniszternek – a Miniszterelnökséget vezetőnek, a nemzeti fejlesztésinek, a belügyinek és az igazságügyinek – október 31-ig már szövegszerű jogszabálytervezetet és intézkedési tervet kell a kormány elé terjesztenie a holdinggal kapcsolatban – fejtette ki Németh Szilárd.(fidesz.hu)