A perek is azt mutatják, hogy tisztességtelenül jártak el a bankok
2014.08.30
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a pénzintézetek által az állammal szemben indított, a napokban zajló devizahiteles perek állása is azt mutatja, hogy a bíróság szerint is tisztességtelenül jártak el a bankok az ügyfeleikkel szemben.

A tárcavezető egy más témában tartott szombati budapesti rendezvény után újságíróknak kifejtette: az ősszel születik meg az az elszámolási kerettörvény, amely alapján tisztességesen ki kell számolni, mivel tartoznak a bankok az ügyfeleiknek."Csökkenthető a törlesztőrészlet vagy a még hátralevő futamidő, vagy lehet a hitelösszeget is csökkenteni."Varga Mihály fontosnak tartja tisztázni, hogyan térítik majd meg ezt az összeget. Mint mondta, több variáció is van: csökkenthető a törlesztőrészlet vagy a még hátralevő futamidő, vagy lehet a hitelösszeget is csökkenteni.Azt azonban megerősítette - ahogyan arról Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is beszélt a héten -, hogy becsléseik szerint akár átlagosan 20-25 százalékkal mérséklődhetnek majd az ügyfelek törlesztőrészletei, de lesz olyan is - hiteltípustól függően -, akinél ennél nagyobb mértékű lesz a csökkenés. Hozzátette, hogy az elszámolási törvény javaslatát várhatóan már szeptemberben tárgyalhatja a parlament.A nemzetgazdasági minisztert a forint árfolyamának alakulásáról is kérdezték, amelyről azt mondta: jól látható, hogy az ukrán-orosz konfliktus éleződésével minden térségbeli országnak jelentősen gyengült a pénze, így volt ez például Lengyelországban és Csehországban.Varga Mihály bízik abban, hogy olyan válságkezelési megoldás születik, amely nem hat jelentősen a magyar gazdaságra, így a forint árfolyamára sem.Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, emlékeztetett: a takarékszövetkezeti rendszerben már korábban is voltak "ilyen sebezhető és gyenge pontok".Megemlítette az orgoványi és a soltvadkerti takarék esetét, jelezve ugyanakkor, hogy azok ügyfelei is a pénzükhöz juthattak, és "ugyanez fog történni majd az Alba Takarékszövetkezet esetében is".Az ügyfeleket semmilyen kár nem érheti, az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül a betéteikre garancia van - hangsúlyozta a tárcavezető.(MTI - fidesz.hu)