Lezárult egy korszak a felsőoktatásban
2014.08.30
Lezárult egy korszak a felsőoktatásban, de ez a tanév is bővelkedik majd új kihívásokban - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár.

Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján hangsúlyozta: az egyre gyorsabban változó világban az a feladat változatlan, hogy a fiatalok a későbbi munkavállaláshoz értékes diplomát szerezzenek. "A minisztériumnak és a felsőoktatási intézményeknek közös az érdekük, hogy egyre jobban működő, hatékony felsőoktatási struktúrát alakítsanak ki,."A felsőoktatás irányításának, a minisztériumnak és a felsőoktatási intézményeknek közös az érdekük, hogy egyre jobban működő, hatékony felsőoktatási struktúrát alakítsanak ki, amely biztosítja az értékes diplomát a jó képességű magyar fiataloknak - mondta az államtitkár. A változások között említette a kancellárok megjelenését az egyetemeknél. Hangsúlyozta: a kancellárok nem helytartók lesznek az intézményeknél, hanem olyan szakemberek, akik a rektorok működését támogatják. A felsőoktatási intézmények legfőbb feladatában, az oktatás és a kutatás irányításában a rektor szava a döntő, és az intézmény testületeinek iránymutatását követik az egyetemek. A felsőoktatási stratégia kidolgozásában az elmúlt hetekben intenzív megbeszéléseket folytattak az intézmények vezetőivel, akikkel - mint mondta - az államtitkárság messzemenőkig együttműködik. Hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási stratégiát az intézmények elképzeléseinek megfelelően kell kialakítani. A jövővel kapcsolatos feladatokról elmondta: növelni szeretnék a külföldi hallgatók számára a magyar diploma értékét, szintén cél, hogy a kutatás-fejlesztésben az egyetemek, főiskolák sokkal intenzívebben vegyenek részt. A következő uniós ciklusban, a gazdasági innovációban is nagy lehetőségek vannak - mondta.  "Szeged és a régió fejlődésének egyetlen komoly kiindulópontja az ELI."Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben a kormány több stratégiai megállapodást kötött, amelyek tartalmaztak kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködési elemet is. Palkovics László fontosnak nevezte a Szegedi Tudományegyetem és az ELI, a szegedi lézerközpont jövőbeli hatékony együttműködésének biztosítását is. Szabó Gábor, az egyetem rektora beszédében az egyetem és a város együttműködése mellett a kormányzattal folytatott hatékony együttműködés fontosságát hangsúlyozta. "Remélhetőleg a felsőoktatás irányításával együtt elindulunk olyan irányba, mely rövid időn belül jobb felsőoktatást eredményez" - mondta. Szerinte Szeged és a régió fejlődésének egyetlen komoly kiindulópontja az ELI és az ott összpontosuló tudás. Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal a felelősséggel, hogy a régió sorsa összefonódik az egyetem sorsával, és hat a környéken élők életére.(MTI - fidesz.hu)