Tusk megválasztása Magyarország sikere is
2014.08.31
Magyarország sikere is Donald Tusk lengyel kormányfő megválasztása az Európai Tanács elnökévé, a döntéssel tovább nőtt Közép-Európa súlya az unióban - mondta Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Moldovában tartózkodó államtitkára telefonon nyilatkozva a köztévé Híradó című műsorában azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök már régóta érvelt és lobbizott amellett, hogy legyen közép-európai vezetője is az Európai Uniónak."Donald Tusk megválasztásával a térség politikai súlya is megnövekedett."Közép-Európa súlya ugyanis az unión belül gazdasági értelemben jelentősen megnőtt azzal, hogy az elmúlt időszakban az unió átlagánál jobb gazdasági számokat és eredményeket tud felmutatni, és ez a térség lett az európai növekedés motorja - tette hozzá. Az államtitkár azt mondta, Donald Tusk megválasztásával a térség politikai súlya is megnövekedett, a lengyel politikus megválasztása nagyon komoly közép-európai, ezen belül magyar siker is. Elmondhatjuk, hogy a Magyarországot is magába foglaló visegrádi együttműködésnek, a közép-európai térségnek most már a gazdasági súlya mellett a politikai súlya is jelentősen megnőtt - fogalmazott.Arra a kérdésre, hogy lehet-e gyakorlati szempontból is előnye Magyarország számára Tusk szerepvállalásának, Szijjártó Péter igennel válaszolt, majd úgy indokolt: Orbán Viktor kifejezetten jó viszonyt ápol a lengyel politikussal, aki ráadásul mindig is elkötelezett támogatója volt a visegrádi együttműködésnek.(MTI - fidesz.hu)