Újabb, korábban veszélyesnek nyilvánított iskolát újítottak fel Pécsen
2014.08.31
Nemcsak az épület szerkezetét erősítették meg, hanem annak teljes infrastruktúráját is megújították, így az iskola a megyeszékhely legmodernebb alapfokú intézményévé vált.

A meggyengült szerkezete miatt 2008 nyarán veszélyesnek nyilvánított három pécsi iskola közül a második rekonstrukciója fejeződött be a baranyai megyeszékhelyen. A vasárnap ünnepélyes keretek között átadott Testvérvárosok Terei Általános Iskolát (TVT) csaknem 600 millió forintból, javarészt európai uniós forrásból újították fel.Az elsőként felújított, szintén jugoszláv IMS-szerkezettel készült Illyés Gyula iskolát 2008-ban be is zárták, majd 2011 szeptemberére félmilliárd forintért felújították. A másik két tanintézmény - a TVT és az Árpád Fejedelem Iskola - működését állandó műszaki felügyelet mellett azzal a kikötéssel engedélyezték, hogy rekonstrukciójukra a lehető leghamarabb sort kell keríteni."Az iskola a megyeszékhely legmodernebb alapfokú intézményévé vált."Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármester a felújított iskola vasárnapi avatásán elmondta, nemcsak az épület szerkezetét erősítették meg, hanem annak teljes infrastruktúráját is megújították, így az iskola a megyeszékhely legmodernebb alapfokú intézményévé vált.Kitért arra, hogy az iskola 600 diákja 32 felújított teremben kezdheti meg a szeptembert.A polgármester az iskola felújítása kapcsán utalt arra, hogy jelenleg is több óvoda, alap- és középfokú intézmény rekonstrukciója zajlik városszerte.A városvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az önkormányzat a lehető leghamarabb szeretné elkezdeni a harmadik, IMS-szerkezettel épült intézmény korszerűsítését. A több százmillió forintra tehető beruházáshoz EU-s forrásra pályáznak, és a következő egy-két évben elindítják a munkát - mondta Páva Zsolt.A most felújított iskolaépület a Magyarországon az 1970-es években bevezetett IMS-technológiával készült, amelynek lényege, hogy az épületet alkotó, előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldják meg. Később kiderült, hogy az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak, és elveszítették statikai biztonságukat.A három iskolához hasonló módon épült huszonöt emeletes pécsi magasházat is ilyen gondok miatt kellett kiüríteni 1989-ben.(MTI - fidesz.hu)