Ezt a magyar családok érdekében tesszük
2014.09.01
A teljes magyar bankrendszert elszámoltatjuk szerződésről szerződésre, forintról forintra. Ezt a magyar családok érdekében tesszük, ugyanis nemcsak a devizahitelekről beszélünk, hanem a forinthitelekről is – hangsúlyozta Rogán Antal.

Ha reguláris módon is megjelennek orosz csapatok Ukrajnában, az már azt jelenti, hogy a válság eszkalációja túllépett egy bizonyos határon. Magyarországnak az az érdeke, hogy tárgyalásos módon maradjon az ukrajnai helyzet rendezése, már csak az ott élő magyarok miatt is – válaszolta az ukrajnai helyzettel kapcsolatos műsorvezetői kérdésre Rogán Antal, aki szerint „ez a legfontosabb érdekünk, hiszen a válság kiterjedése őket is súlyosan érintheti.” A fideszes politikus úgy vélte, az ukrán helyzet közvetlenül a magyar gazdaságot nem érinti olyan súlyosan, hogy ez a jelenlegi növekedési folyamatokat befolyásolja, de - mint mondta – amennyiben a krízis nagyon hosszú ideig elhúzódna, akkor arra mindenképpen válaszlépésekkel fel kell készülni. "a Kúria döntése felhatalmazta a parlamentet arra, hogy felállítson egy vélelmet egy törvény formájában, hogy minden egyoldalú szerződésmódosítás – legyen szó deviza-, vagy forinthitelről – nem volt törvényes."Magyarországnak is elemi érdeke, hogy az exportkiesést, ami az orosz válaszlépésekből adódhat, az unió ellensúlyozza – hívta fel a figyelmet a frakcióvezető, hozzátéve, ebben az ügyben határozott igénnyel fel fognak lépni Brüsszelben. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője szerint a másik fontos kérdés, hogy mi lesz a földgázszállításokkal. Kiemelte, hazánk felkészült, jelentős mennyiségű gázt tartalékolunk.Rogán Antal szerint, ha fokozódik is a helyzet Ukrajnában, az a magyar családokat és a magyar gazdaságot nem fogja érinteni, mert már szinte elegendő tartalékkal rendelkezünk ahhoz, hogy az egész telet át tudjuk vészelni. A devizahitelesek kártalanítására vonatkozó törvényt érintő kérdésre válaszolva arról beszélt, a kormánynak a Fidesz-KDNP szeptemberi kihelyezett frakcióülésére el kell készítenie a jogszabály tervezetét.Elszámoltatjuk a bankokat. Ez zajlik a dolgok pillanatnyi állása szerint. A teljes magyar bankrendszert elszámoltatjuk szerződésről szerződésre, forintról forintra, és ezt a magyar családok érdekében tesszük, ugyanis nemcsak a devizahitelekről beszélünk, hanem a forinthitelekről is – hangsúlyozta Rogán Antal.A kormánypárti honatya emlékeztetett, a Kúria döntése felhatalmazta a parlamentet arra, hogy felállítson egy vélelmet egy törvény formájában, hogy minden egyoldalú szerződésmódosítás – legyen szó deviza-, vagy forinthitelről – nem volt törvényes. Hozzátette, ez megtörtént júliusban, a bankoknak joguk van ezzel szemben perelni, és a per során meg kell védeniük álláspontjukat. Rogán Antal úgy fogalmazott, a bankvezetők nyilatkozataiból is az látszik, hogy érzik, „a bírósági ítéletek nem fognak nekik kedvezni”. A Fidesz frakcióvezetője szerint „bölcsen járt el a magyar kormány, amikor kivárta a Kúria döntését,” mert ezzel egy stabil bírósági háttér van mögöttük. (fidesz.hu)