A megbecsülésnek csak az egyik formája fejezhető ki pénzben
2014.09.02
A pedagógusok szeptember 1-jétől több bérre számíthatnak, de több munkára is, mivel az új rendszerre való átállás többletterhet jelent az iskoláknak - jelentette ki Balog Zoltán.

"A kormány olyan új lehetőségeket nyitott, amelyeknek köszönhetően mindenki számára a születés pillanatától a diploma vagy a szakma megszerzéséig megfelelő állóképességet és a képességeknek megfelelő képzést biztosít."A megbecsülésnek csak az egyik formája materiális, pénzben kifejezhető, a másik a szülő és a tanár közötti emberi viszony alakulása, vagyis hogy a szülő számára a tanár ne „egy szellemi segédmunkás” legyen, hanem gyermekének kísérője és segítője az iskolában, akivel a szülőnek is érdemes együttműködnie – magyarázta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a köztévé Ma reggel című műsorának hétfői adásában.A tanfelügyeleti rendszer átalakul, 2015. január 1-jén indul az új. A tárcavezető ezzel kapcsolatban úgy vélte, eddig a tanárok magukra voltak hagyva a gyermekekkel és a tananyaggal, nem volt semmilyen visszajelzés vagy konzultációs lehetőség.A jövőben azonban ez megváltozik, országosan egységes rendszer lesz, így ugyanaz a segítség adható majd egy északkelet-magyarországi kisiskolának, mint a II. vagy a XII. kerületben Budapesten, és minden, ami az iskolában történik, kiértékelhető lesz – magyarázta.Balog Zoltán emlékeztetett, hogy a mindennapos testnevelés bevezetéséhez társul egy nagyon komoly tornaterem- és uszodaépítő program is. Néhány éven belül el kell érni azt, hogy ne legyen olyan járás, amely hiányt szenved – hangsúlyozta.A kormány olyan új lehetőségeket nyitott, amelyeknek köszönhetően mindenki számára a születés pillanatától a diploma vagy a szakma megszerzéséig megfelelő állóképességet és a képességeknek megfelelő képzést biztosít. Ilyen a mindennapos testnevelés bevezetése, az, hogy több gyermeknek lesz lehetősége óvodába menni, továbbá a szakiskolai rendszer reformja – sorolta a miniszter.Balog Zoltán a tanévkezdés előtti felkészülésre országosan 4-est adott a kollégáinak. Felidézte ugyanakkor, hogy tavaly ilyenkor felfokozott, számos körben feszültségkeltés zajlott, ahhoz képest az idei iskolakezdésnél „hátradőlhetünk”, az eszközök biztosítottak az új tanévhez.(MTI - fidesz.hu)