Megújult formában várja a közönséget a CAFe Budapest
2014.09.04
A művészeti fesztivál jó példa arra, hogy ha a kormány és a főváros együttműködik, abból a legnagyobb hasznot a kultúra húzza - mutatott rá Balog Zoltán.

Megújult formában, 47 helyszínen csaknem 250 komoly- és könnyűzenei koncerttel, táncelőadással, kiállítással, irodalmi és egyéb programokkal várja a közönséget október 3-tól 19-ig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál."A CAFe Budapest jó példa arra, hogy ha a kormány és a főváros együttműködik, abból a legnagyobb hasznot a kultúra húzza" - hangsúlyozta a fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán közölte: a CAFe Budapest 724 millió forintos költségvetéséből 600 milliót a kormány biztosít.Tarlós István főpolgármester hozzátette, a tavaszi és a nyári fesztivál már bizonyította ennek az együttműködésnek a sikerét. "A CAFE BUDAPEST 724 MILLIÓ FORINTOS KÖLTSÉGVETÉSÉBŐL 600 MILLIÓT A KORMÁNY BIZTOSÍT."Mint kiemelte, a Magyar Turizmus Zrt., a Budapesti Turisztikai és Fesztiválközpont (BTFK), valamint a Művészetek Palotája (Müpa) együttműködésében megvalósuló CAFe Budapest programjában éppúgy jelen lesz a modern táncművészet, mint a dzsessz, a színházak széles kínálatot mutatnak be Euripidésztől Arthur Millerig, de képzőművészeti vásár és operaverseny is várja a közönséget.Bán Teodóra, a BTFK ügyvezetője hangsúlyozta: rendkívüli lehetőség a kormány és a főváros együttműködése, ennek köszönhetően olyan fesztivál jöhet létre, amely Európában is az elsők között van.Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója elmondta: 6 bemutató, 9 ősbemutató és 7 Magyarországon eddig soha nem látott produkció mellett 84 ingyenes rendezvény szerepel az idén új arculattal jelentkező fesztivál programjában.A CAFe Budapest partnerrendezvénye többek között Közép-Európa vezető kortárs művészeti vására, az Art Market Budapest; a Design Hét; az Armel Operaverseny és Fesztivál, valamint a Magyar Filmhét, de a Design Terminál szervezésében megvalósuló Central European Fashion Days is szerepel a programban, többek között a Gombold újra! öltözéktervezési pályázat záróeseményével.Az idén 70 éves Eötvös Péter tiszteletére több helyen is hallhatóak lesznek a zeneszerző művei, Budapestre látogat Laurie Anderson és Gilbert Varga; Daniele Finzi Pasca, a világ egyik legfoglalkoztatobb rendezője egy személyes ihletésű darabjával érkezik, míg az Amadinda Ütőegyüttes a tajvani Ju Percussion Groupot hívta meg - adott ízelítőt a programból.Káel Csaba kiemelte Parti Nagy Lajos irodalmi estjét és Fassang László Etűdök géporgonára című koncertjét, valamint elmondta, hogy a Müpa mellett egy 400 személyes cirkuszi sátor is épül a fesztivál idejére, amelyben fellép mások mellett a Recirquel, a The Tiger Lillies és Nina Hagen is.Fontos partner az A38, olyan komoly fellépőkkel, mint St. Vincent, Tycho és Benjamin Clementine, míg négy romkocsma 12 napon keresztül irodalmi vándorcirkusznak ad otthont. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Mai Manó Ház rendezi a Fotóutca fesztivált, a Ludwig Múzeumban pedig kiállítás nyílik Forradalom | Anarchia | Utópia címmel, amely Közép- és Kelet-Európára fókuszál, és a 80-as évektől napjainkig igyekszik feldolgozni a címében is megfogalmazott tematikát, azt feszegeti, vajon a kortárs művészet elindítója-e a lényeges társadalmi, politikai változásoknak, vagy inkább reagál-e azokra.Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója újságírói kérdésre elmondta: a tavaszi fesztivál után a CAFe Budapestnek is stratégiai médiapartnere az MTVA, amely számos felületen harangozza be, illetve sugározza a fesztivál produkcióit.(MTI-fidesz.hu)