205 milliárd jut ifjúsági garanciaprogramra
2014.09.05
Az unió 15 milliárddal támogatja a programot, a munkaerő-piaci és képzési államtitkár szerint azonban ez az összeg kevés, ezért csoportosítottak sokkal komolyabb erőket ide.

A kormány számításai szerint az elmúlt másfél évben majdnem 900 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítették a munkahelyvédelmi programmal. A kormányszóvivő szerint ezek az intézkedések is segítettek abban, hogy az elmúlt egy évben az egész unióban Magyarországon csökkenjen legnagyobb mértékben a munkanélküliség."Csaknem 200 milliárd forint maradt a gazdaságban, amit a munkáltatók szabadon elkölthettek."A program másfél éve tart, az egyik legfontosabb eleme pedig az, hogy csaknem 200 milliárd forint maradt a gazdaságban, amit a munkáltatók szabadon elkölthettek - jelentette ki a köztévé Az Este című műsorában a munkaerő-piaci és képzési államtitkár. Czomba Sándor hozzátette: az akcióterv önmagában nem oldja meg a foglalkoztatási problémákat, de sokat segít.Mint mondta, komoly eredmény, hogy év/év alapon 20 százalék közelébe csökkent a fiatalok munkanélkülisége, emellett az is fontos, hogy 32 ezerrel több fiatal dolgozik most, mint tavaly ilyenkor. "Segítettük a fiatalok vállalkozóvá válást, az első munkahely garanciaprogramnak köszönhetően pedig több mint 16 ezer fiatal dolgozik ennek keretében" - jegyezte meg.Az államtitkár arról is beszélt, hogy az ifjúsági garanciaprogramra 15 milliárd forintos támogatást biztosít az Európai Unió. Hangsúlyozta: ebből egy fillér sem fog elveszni. Czomba Sándor kiemelte: nem az a kérdés, hogy ezt az összeget mikor kezdik el elkölteni, hanem, hogy milyen hatékonyan tudják majd felhasználni.Állítása szerint a 15 milliárd forintot akár egy éven belül el tudják költeni, önmagában tehát nem elég ez az összeg, a kormány ezért úgy döntött, hogy átcsoportosítással 205 milliárd forintot fordít majd a programra.(MTI - fidesz.hu)