Csaknem 3,5 milliárdos kórházfejlesztés indult el Kisvárdán
2014.09.05
Műtőket, sterilizálót és diagnosztikai osztályokat magában foglaló új központi technológiai tömb épül a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház területén, a több mint 3,45 milliárd forint összértékű, uniós és hazai támogatású beruházás alapkövét a nemzeti fejlesztési miniszter tette le pénteken.

Seszták Miklós az ünnepséget követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a magyar kormány komolyan veszi a Felső Szabolcsban élők egészségét, gyógyításuk hatékonyságát és korszerűsítését, illetve fontosnak tartja az ehhez szükséges fejlesztéseket. Kitért arra is, hogy a kisvárdai kórház azon ritka hazai gyógyintézmények egyike, ahol nemhogy adósságkonszolidációt nem kellett végrehajtani, de pozitív egyenleggel vette át a kórházat az állam a korábbi fenntartótól. Ezt az eredményt az új struktúrában is megtartotta a kisvárdai kórház - fűzte hozzá a miniszter."a magyar kormány komolyan veszi a Felső Szabolcsban élők egészségét, gyógyításuk hatékonyságát és korszerűsítését, illetve fontosnak tartja az ehhez szükséges fejlesztéseket."Ismertetése szerint a fejlesztés előkészítését még a városi fenntartás alatt kezdte a kórház vezetése, a projekthez szükséges önerővel - mintegy 312 millió forinttal - már akkor rendelkezett a gyógyintézmény. A tulajdonváltás után ez az önerő - immár kormányzati pénzként - megmaradt és rendelkezésre állt a beruházás végrehajtásához.Harsányi Imre, a Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az állami tulajdonba vételkor a kórház 854 millió forintos pozitív egyenleggel rendelkezett, jelenleg pedig egyhavi fedezeti pénz áll rendelkezésre az intézmény költségvetésében. A kórháznak 315-340 millió forint az egyhavi működési büdzséje - tette hozzá.    A térségben mintegy 89 ezer embert ellátó kórház területén a beruházás keretében felépül a műtőket, sterilizálót és diagnosztikai osztályt magában foglaló új központi technológiai tömb, racionalizálják a betegutakat, új orvosi eszközöket szereznek be és fejlesztik az informatikai rendszereket. Új profilként létrehozzák a gyermekek fekvőbeteg-ellátására alkalmas rehabilitációs részleget, emellett új helyre költöztetik a járóbeteg- és aktív fekvőbeteg-osztályokat.    A projekt építészeti kivitelezési munkáit a közbeszerzésen nyertes Strabag MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. végzi el, a beruházás várhatóan jövő szeptemberben fejeződik be.(MTI-fidesz.hu)