Több mint 1,7 milliárdos fejlesztés a Dunapack nyíregyházi gyárában
2014.09.08
A legutóbbi négy évben 55 milliárd forint európai uniós és nemzeti támogatást kaptak gazdaság-fejlesztésre a város cégei, vállalkozásai - emelte ki a projektismertetőn Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat FIDESZ-KDNP-s elnöke megerősítette: a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban Nyíregyháza 23 milliárd, a megye pedig 70 milliárd forint támogatási összeget használhat fel fejlesztésre.Korma Péter, megyei kormánymegbízott azt hangsúlyozta, hogy az átalakított államigazgatási szervek a fejlesztéseket a szakhatósági engedélyek ügyintézésének gyorsításával segítik majd."a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban Nyíregyháza 23 milliárd, a megye pedig 70 milliárd forint támogatási összeget használhat fel fejlesztésre."Vinnai Győző (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a rendelkezésre álló fejlesztési források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre költik majd 2020-ig a térségben.Több mint 1,7 milliárd forintot fordít az osztrák érdekeltségű Dunapack Papír és Csomagolóanyag Kft. nyíregyházi gyárának technológiai fejlesztésére - közölte a cég ügyvezető igazgatója hétfőn az üzemben tartott projektismertetőn.Galambos Attila elmondta, hogy az ausztriai Prinzhorn Csoporthoz tartozó társaság 1 milliárd 716,8 millió forintos költségből újítja meg a hullámpapír lemezeket és dobozokat gyártó, illetve feldolgozó üzemét, amelyben kétszázan dolgoznak.Kiemelte: a beruházást a kft. 851 millió forint európai uniós támogatással valósítja meg a 2015. januári projektzárásig.A Kelet-Közép-Európában, így Magyarországon is piacvezető nyíregyházi papírgyár évente 100 millió négyzetméter, mintegy 55 ezer tonna papírterméket készít. A már vége felé járó fejlesztéssel a termelési kapacitást 20 millió négyzetméterrel növelik.Sápi Tamás, a nyírségi üzem termelési igazgatója hangsúlyozta: a kapacitás-növelés mellett ezentúl már öt- és hétrétegű hullámpapírtermékeket is gyárthatnak majd. A térségben a második lesz a nyíregyházi gyár, amely ilyen vastagságú termék-előállításra képes. Emellett bővül a színskála is, amitől ugyancsak új piacok megszerzését remélik a jövő évtől.Galambos Attila ügyvezető igazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy a múlt évben 12 milliárd forint volt a nyírségi üzem árbevétele, ami az idén várhatóan több lesz. A technológiai fejlesztést követő, 2015-ös megrendelés-felfutás után pedig minden korábbinál nagyobb árbevételre számítanak. Az osztrák Prinzhorn Csoportnak 13 országban van gyára, éves forgalma meghaladja az egymilliárd eurót.(MTI-fidesz.hu)