A turizmus idei adatai új rekordokat állítanak fel
2014.09.09
Hazánk kereskedelmi szálláshelyei az év első 7 hónapjában összesen 5,25 millió vendéget fogadtak, akik 13,4 millió vendégéjszakát eltöltve bruttó 101 milliárd forint szállásdíjat fizettek pihenésük során.

A Nemzetgazdasági Minisztérium véleménye szerint a turizmus idei adatai új rekordokat állítanak fel. A belföldi vendégszám, a bruttó szállásdíjbevétel továbbra is tartja a 10 százalék feletti növekedési tendenciát, miközben az összes vendégszám 7,3 százalékkal, az eltöltött éjszakák száma pedig 5,6 százalékkal emelkedett.Az év hetedik hónapjában hazánk kereskedelmi szálláshelyein 1,2 millió vendég 3,61 millió éjszakát töltött el a KSH ma közzétett adatai szerint. Előbbi 5 százalékos, utóbbi 2,6 százalékos növekedést jelent 2013 júliusához képest, amikor is már rekordadatokról számoltunk be. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele 22,6 milliárd forint, ez 9,4 százalékkal magasabb összeg, mint tavaly. "a magyar családok többet tudtak pihenésre fordítani július hónapban, mint egy évvel ezelőtt, és összesen 2 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken."A belföldi forgalom komoly növekedést produkál minden mutatónál, a vendégek száma (670 ezer) 6,1 százalékkal nőtt, míg a tőlük származó bruttó szállásdíj bevétel (10,2 Mrd Ft) több mint 10 százalékkal. Jól látható, hogy a magyar családok többet tudtak pihenésre fordítani július hónapban, mint egy évvel ezelőtt, és összesen 2 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.A külföldi vendégek száma (540 ezer) 3,7 százalékkal emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont ha csekély mértékben is, de csökkent júliusban (-0,7 százalék). Ugyanakkor 8,6 százalékkal többet költöttek szálláshelyeinken, pontosan 12,4 milliárd forintot.A nyár második hónapjában TOP 10 küldőországunk közül, a vendégéjszakák száma alapján, 16 százalékkal az USA érte el a legmagasabb növekedést tavalyhoz képest, a szlovák piac 13 százalékos, valamint Lengyelország áll 11 százalékos bővülése is figyelemre méltó.Az Egyesült Királyságból júliusban 5,1 százalékkal többen érkeztek szálláshelyeinkre, míg Ausztria (+1,4), Oroszország (+1,9) szerényebb emelkedést hozott korábban megszokott tendenciához képest. TOP 10 piacunk forgalma az első hét hónapot tekintve is ígéretesen alakul. Az élen továbbra is Németország áll, a második helyre feljött Oroszország viszont megelőzi a harmadik helyre került Ausztriát. Oroszországból az első hét hónapban továbbra is közel két számjegyű a növekedés (9,9 százalék). 2014. január-júliusban a cseh (+11,6 százalék) és a szlovák (+17,5 százalék) piac kétszámjegyű vendégéjszaka bővülése mellett külön említést érdemel az Egyesült Államok 8,9 százalékos forgalmi növekedése.Túl az egymilliomodik SZÉP kártyán, a pihenő kártyarendszer nyáron is bizonyít. Idén január és július között a kereskedelmi szálláshelyek 9,26 milliárd Ft értékben fogadtak el SZÉP Kártyát, ami közel 19 százalékos  növekedés tavalyhoz képest. Ezen belül a júliusi felhasználás 2,7 milliárd Ft volt.Továbbra is kitart az a tendencia, hogy a magas bázisnak számító 2013-as év adatait hónapról hónapra múlják felül az idei adatok. Az egyik legfontosabb piaci teljesítményt kifejező mutató, a szállodai RevPAR (az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel) 2014 első hét hónapjában is tartja közel kétszámjegyű növekedését  (+9,8 százalék).(kormany.hu)