Szükséges a szabályozás felülvizsgálata
2014.09.09
Minősített tételnek számítson a büntető törvénykönyvben, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el – jelentette ki Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere kedden, a Felsőoktatási Kerekasztal ülését megelőzően nyilatkozott a sajtónak, ahol bejelentette, kezdeményezni fogja Trócsányi László igazságügyi miniszternél, hogy vizsgálja felül, „valóban jól vannak-e szabályozva a büntetőjogi szabályok körében azok a tényállások, amelyek a hasonló eseteket meg tudnák előzni, vagy legalábbis el tudnak rettenteni ettől.”„A MAI MEGBESZÉLÉS EGY ELEME ANNAK A FOLYAMATNAK, AMI ÉV VÉGÉIG EL FOG VEZETNI AHHOZ, HOGY A FELSŐOKTATÁSI STRATÉGIÁT A KORMÁNY ELÉ TUDJÁK TERJESZTENI."Azt szeretném, hogy legyen világosan kiolvasható a törvénykönyvből: ha valaki oktatási intézményben vagy intézmény által szervezett programok kapcsán követ el nemi erkölcs elleni bűncselekményt, akkor az minősített tételnek számítson – fogalmazott balog Zoltán.Utalt rá, az alapeset egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg a minősített eset kettőtől nyolc évig terjedővel.Mint mondta, „természetesen senki nem akar általánosítani, de azok a gólyatábori esetek, amelyek nyilvánosságra kerültek, felvetik azt a kérdést, hogy jól van-e szabályozva az egész rendszer.”Jelezte, a kerekasztal ülésén folytatják azt a munkát, amit az elmúlt négy évben a felsőoktatás átalakítása kapcsán elkezdtek.Balog Zoltán arról tájékoztatott, a megbeszélésen a Magyar Rektori Konferencia (MRK), illetve a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselői, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) delegáltjai vesznek részt. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, a Felsőoktatási Kerekasztal vezetője ugyanitt arról beszélt, „a mai megbeszélés egy eleme annak a folyamatnak, ami év végéig el fog vezetni ahhoz, hogy a felsőoktatási stratégiát a kormány elé tudják terjeszteni”. Jelezte, a stratégia kialakítása kapcsán építenek a korábbi anyagokra is.Az államtitkár felidézte: minden intézménnyel leültek, megnézték elképzeléseiket, ezeknek összesítése zajlik jelenleg. Palkovics László szerint a mai kerekasztal célja az, hogy megtárgyalják a következő négy hónap ütemtervét, és áttekintsék, a résztvevők milyen formában tudnának bekapcsolódni ebbe a munkába. Megerősítette, az a cél, hogy decemberben el tudják fogadni az új felsőoktatási stratégiát.(fidesz.hu)