Folytatni fogjuk a megkezdett munkát
2014.09.10
Pécs az elmúlt években leküzdötte a nehézségeket, elindult a fejlődés útján, és jelentős erőforrásokat lesz képes mozgósítani a város élhetőbbé tételéért - mondta Páva Zsolt.

Pécs fideszes polgármestere, aki októberben negyedszer indul polgármesterjelöltként az önkormányzati választásokon, a programismertető nagygyűlésén azt mondta: miután konszolidálták a város adósságát, az utóbbi években kijavították az előző városvezetések által elkövetett hibákat, elindulhatott az építkezés."A legfontosabb feladatot továbbra is a fiatalok Pécsen tartása jelenti a városvezetés számára."Hozzátette: azt a programot kívánja folytatni, amelyet a 2009-es időközi választások után megkezdett és 2010-től folytatott, ennek fókuszában a munkahelyteremtés és Pécs élhetőbbé tétele áll.Úgy véli, a legfontosabb feladatot továbbra is a fiatalok Pécsen tartása jelenti a városvezetés számára. Ezt a célt több intézkedéssel is szolgálják, például továbbviszik a fiatal vállalkozók elindulását segítő önindító programot és szélesítik a gyakornoki rendszert. Előbbi segítségével fiatal vállalkozóknak biztosítanak kedvezményes áron üzlet- és irodahelyiségeket, utóbbiba a következő öt évben ezer fiatalt bevonva az önkormányzatnál és a városi tulajdonú gazdasági társaságoknál segítik elhelyezkedésüket.Kitért arra, hogy további intézkedéseket hoznak a kis- és középvállalkozásoknak kedvezve, például létrehozzák a Pécsi Fejlesztési Tőkealapot, amely a banki hiteleknél jobb feltételekkel nyújt forrást munkahelyteremtő intézkedésekhez a pécsi cégeknek. Az elmúlt négy évben létesült több ezer új munkahely után a cél, hogy ötezer új állás jöjjön létre öt éven belül a városban."Jövőre az ideihez hasonlóan újabb 300 millió forinttal több marad a pécsi adófizetők zsebében."Elmondta, ahogy az eddigi években, megválasztása esetén jövőre és az azt követő esztendőkben is csökkenteni fogják a helyi adókat, főleg a kispénzűeknek kedvezve.Már jövőre az ideihez hasonlóan újabb 300 millió forinttal több marad a pécsi adófizetők zsebében - jelentette ki.Cél az is, hogy egy-két éven belül Pécs az öt legolcsóbb magyar város között legyen, ezért úgy alakítanák át a közcégeket, hogy önköltségi áron adhassák szolgáltatásaikat, "ne pedig annyiért, amennyiért akarják".Kiemelte, hogy a kormány segítségével 2018-ig a horvát határig vezet az M60-as autópálya, és teljes mértékben megépül a Pécset elkerülő szakasz.A közösségi közlekedésben folytatják a buszcsereprogramot, és több mint száz új autóbuszt szereznek be öt éven belül.Ha a Fidesz-KDNP többségbe kerül a pécsi közgyűlésben - folytatta -, a város európai szinten is példaként fog szolgálni a zöld- és megújuló energiaforrások felhasználása terén, hogy tisztább és egészségesebb legyen Pécs. A közbiztonságban is várható javulás - mondta Páva Zsolt -, növelik a térfigyelő kamerák számát, több rendőr Pécsre vezénylését kérik a belügyminisztertől, és szigorúbban lépnek fel a kéregetőkkel és az utcai rendbontókkal szemben.A következő ötéves ciklusban megválasztása esetén hozzákezdene az önkormányzat egy pécsi közlekedési centrum létrehozásához, összehangolva a helyi, a helyközi, a távolsági buszok és a vasút közlekedését. Egy új városi sportközpont építését is megindítják, amely uszodával, szabadidős szolgáltatásokkal állna az emberek rendelkezésére.Páva Zsolt beszédének végén azt mondta, hogy 2010-es vállalásai 95 százalékban teljesültek, és megválasztása esetén legalább ekkora vagy ennél nagyobb arányt szeretne elérni 2019-ig.(MTI - fidesz.hu)