Akár 50 ezer új munkahely is létrejöhet 2020-ig a mezőgazdaságban
2014.09.11
Jövő évtől 2020-ig évente 60 milliárd forint fordítható meghatározott növények termelésére, kertészeti ágazatok és a fehérjenövények termesztésének támogatására - mondta Feldman Zsolt.

Erről a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Bábolnán, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének konferenciáján beszélt."Közvetlen termelői kifizetésekre 2015-2020 között összesen 8,06 milliárd euró, 2500 milliárd forint áll rendelkezésre."Feldman Zsolt előadásában ismertette az egyes ágazatok számszerű támogatását. A tejhasznú tehénre egyedenként 353 euró, húshasznú tehénre 216 euró támogatást fizetnek. A gyümölcsültetvényeket hektáronként 660 euróval támogatják, szójatermesztésre 200 euró a kifizetett összeg, cukorrépára 421 euró.A helyettes államtitkár elmondta, amellett, hogy az 1200 hektár felett gazdálkodóktól hektáronként 144 eurónyi támogatást elvonnak, ezek a nagytermelők is hozzáférhetnek az állattenyésztési támogatásokhoz.A minisztérium számításai szerint a munkaigényes ágazatok fejlesztését segítő átcsoportosításokkal 2020-ig 50 ezer új munkahely is létrejöhet.A politikus ismertette, Magyarország élt a vidékfejlesztési források maximális, 15 százalékos átcsoportosítási lehetőségével a közvetlen termelői támogatások növelésére. Ez 444 millió euró, 137 milliárd forint átcsoportosítását jelenti.Közvetlen termelői kifizetésekre 2015-2020 között összesen 8,06 milliárd euró, 2500 milliárd forint áll rendelkezésre, az összeg jövőre 1,345 milliárd eurót, 418 milliárd forintot tesz ki.A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI kérdésére elmondta, az orosz embargónak rájuk nézve nincs közvetlen hatása, mert nem exportálnak olyan mennyiségű búzát, hogy megérezzék a korlátozásokat.Vancsura József a közvetett hatásról elmondta, az élelmiszer bevitel tilalma miatt egy bizonyos gabonamennyiségnek máshol kell piacot keresni.Az országban ötmillió tonna búza termett, ebből kétmillió a legkiválóbb, étkezési minőségű. A belföldi igény egymillió tonna, az étkezési búza másik fele exportra kerül, mivel keresett termék - ismertette a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.(MTI - fidesz.hu)