Újabb magyar intézetek nyílhatnak jövőre
2014.09.11
Három új magyar intézet létrehozásáról hozott elvi döntést a kormány - tájékoztatta Balatoni Monika kulturális diplomáciáért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-t.

A bővítés Bakut, Kolozsvárt és Ljubljanát érinti, a megnyitással és fenntartással járó feladatokat és költségeket a 2015-ös központi költségvetés tervezésénél figyelembe veszik - ismertette az államtitkár. "Az új helyszínek jól illeszkednek a keleti nyitás politikájába, valamint a közép- és délkelet európai regionális szerepvállalás erősítésébe."Balatoni Monika elmondta, hogy az új helyszínek jól illeszkednek a keleti nyitás politikájába, valamint a közép- és délkelet európai regionális szerepvállalás erősítésébe, s a nemrég megnyílt pekingi, belgrádi, zágrábi és isztambuli intézetek után jól mutatják a kulturális diplomácia elkötelezettségét.Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a Balassi intézeti rendszer fenntarthatósága és hatékonyságának növelése érdekében komoly szerkezeti és szervezeti átalakításokra készülnek. Szavai szerint fontos látni, hogy a fogadó ország "mire rezonál", mire befogadó a magyar kultúrából. Van, ahol az innováció, a tudomány, a technológiai fejlesztés, a startupok lesznek a legfőbb hívószavak a fogadó ország részéről, és lesz, ahol a klasszikus kultúrdiplomáciai, művészeti elemek, képzőművészet, formatervezés, animáció, színház, komolyzenei kultúra - sorolta Balatoni Monika.Fontosnak nevezte azt, hogy Magyarország mit kíván magáról sugallni ezekben az országokban. Hozzátette: minden területen egyetértés van abban, hogy nemcsak a múltban van számos érték, hanem a jelenben is, és a fiatal magyar tehetségek megállják a helyüket mind a művészet, mind a tudomány területén a világ bármely "piacán".Az intézményeknek a nagykövetséggel együttműködésben fórumokat kell teremteniük az adott országban lévő lehetőségek kiaknázásában, és Magyarország nemzeti és külgazdasági érdekeit kell képviselniük - fogalmazta meg várakozásait az államtitkár. Jelenleg 21 országban 23 magyar intézet működik.(MTI - fidesz.hu)