Az elsők közé került hazánk
2014.09.12
A magyar kormány a foglalkoztatás élénkítésével és a beruházások növelésével eredményesebb volt az unió legtöbb országánál - húzta alá Varga Mihály.

Európa és Ázsia egymásra van utalva gazdaságilag, de Európának talán nagyobb szüksége van Ázsiára a jelenlegi helyzetben - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki Magyarországot képviseli az Ázsia-Európa  Találkozó (ASEM) 11. gazdasági miniszteri találkozóján.    "A bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben."A 49 ország és több nemzetközi pénzügyi szervezet részvételével Milánóban folyó tanácskozáson az együttműködés kérdései mellett a kereskedelemről, a beruházásokról és a gazdasági-pénzügyi fejleményekről tanácskoztak. Ezt megelőzően az eurózóna, szombaton pedig az Európai Unió pénzügyminiszterei ülnek össze nem hivatalos tanácskozásra.Varga Mihály az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában rámutatott: a gazdasági világválság kirobbanása után Európa és Ázsia országai más-más utat választottak.Európa a megszorítások politikáját követte, Ázsia pedig a gazdasági növekedés fenntartását helyezte előtérbe. Az adatok azt mutatják, hogy az ázsiai válságkezelési stratégia eredményesebb volt. A miniszter hozzátette: a magyar kormány a foglalkoztatás élénkítésével és a beruházások növelésével eredményesebb volt az unió legtöbb országánál. A bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése. Ezen adatok alapján Magyarország a gazdasági teljesítményét tekintve az elsők közé került az Európai Unióban - mondta.     Emlékeztetett, hogy az európai országok számos vállalata kiszervezte tevékenységét Ázsiába, de az ott gyártott termékek import formájában visszakerülnek Európába. Ahhoz, hogy a termelést és a keresletet fenntartsák, szükség van a foglalkoztatottság bővítésére és a jövedelmek emelésére - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A magyar kormány "keleti nyitás és nyugati tartás" politikájának helyessége beigazolódott, tapasztalatai szerint más országok még inkább nyitnak Ázsia felé - tette hozzá.(MTI-fidesz.hu)