Magyarország 2020-ra a térség legversenyképesebb országa lehet
2014.09.12
Az egy főre jutó támogatási összegek tekintetében Magyarország a harmadik legtöbb pénzt kaphatja a 28 uniós tagállam közül - emelte ki Csepreghy Nándor.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Budapesten írta alá csütörtökön azt a partnerségi megállapodást, amely a Magyarországon felhasználható uniós pénzekről rendelkezik.A következő uniós költségvetési ciklusban ez mintegy 12 ezer milliárd forintot jelenthet, ha azt a 15 százalékot is hozzászámoljuk, amit a magyar költségvetésnek kell biztosítania - jelentette ki a Duna TV Közbeszéd című műsorában a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára."A PÉNZEKET ÚGY KELL FELHASZNÁLNI, HOGY HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ, ÚJ MUNKAHELYEK JÖJJENEK LÉTRE."Csepreghy Nándor hozzátette: az egy főre jutó támogatási összegek tekintetében Magyarország a harmadik legtöbb pénzt kaphatja a 28 uniós tagállam közül.Mint mondta, a tagállamok állam- és kormányfői 2012 végén kezdték a tárgyalásokat a keretösszegről, amely összesen 1000 milliárd euró. A pénzek elosztásánál értékelték a tagállamok befejezett programjait, illetve azokat a terveket, amelyekkel hozzá tudnak járulni az unió közös fejlesztéspolitikai céljaihoz - mutatott rá.A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva kifejtette: tíz évnyi uniós tagság elég ahhoz, hogy lássuk, milyen hibákat követtünk el. "A tárgyalások talán legfontosabb eredménye, hogy a támogatási összeg 60 százalékát közvetlenül a gazdaságba tudjuk pumpálni" - emlékeztetett.Közölte: a pénzeket úgy kell felhasználni, hogy hosszútávon fenntartható, új munkahelyek jöjjenek létre. "Az, hogy a fejlesztésre fordítható összegek jelentős részét a hazai kis- és középvállalkozások használhatják fel, hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra a térség legversenyképesebb országa lehet" - hangsúlyozta.Csepreghy Nándor megjegyezte: a potenciális pályázóknak ugyan új rendszerrel kell megismerkedniük, ám elképzeléseik szerint ezt sikerült úgy felépíteni, hogy egyszerűbb legyen a korábbinál.(hirado.hu-fidesz.hu)