Minél erősebb egy nemzetiség, annál jobban tudja teljesíteni feladatát
2014.09.12
Nagyobb az ereje annak, ha a nemzetiségek együtt tudnak gondolkodni és üzenni az összmagyar társadalomnak, az országnak.

Minél erősebb egy önkormányzat, minél erősebb egy nemzetiség, annál jobban tudja teljesíteni feladatát: a nyelv, a kultúra megőrzését, intézményhálózatának fenntartását és bővítését - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Ceglédbercelen a magyarországi nemzetiségek első országos találkozóján.A Közös égbolt alatt című kétnapos találkozó pénteki konferenciáján az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a rendezvény jelentőségét méltatva hangsúlyozta: nagyobb az ereje annak, ha a nemzetiségek együtt tudnak gondolkodni és üzenni az összmagyar társadalomnak, az országnak.A közelgő választások témáját érintve azt mondta: a következő időszak közös nagy feladata, hogy az Európai Unió új hétéves fejlesztéseihez kapcsolódva a nemzetiségek jó gondolatokat, jó programokat kínáljanak, ezekhez az Emmi segítséget nyújthat ."A rendelkezéseknek köszönhetően bővült az egyes közösségek kulturális autonómiáját megjelenítő intézményi kör."Deák Imre, a tárca nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára előadásában felidézte: nemzetiségi politikai szempontból az elmúlt időszak legjelentősebb eseménye a 2011-ben elfogadott nemzetiségi törvény volt, amely fokozatosan váltja fel az 1993-as jogszabályt. A rendelkezéseknek köszönhetően bővült az egyes közösségek kulturális autonómiáját megjelenítő intézményi kör - említett egy példát a helyettes államtitkár.Szólt arról is, hogy a kormány kiemelt figyelmet szentel a nemzetiségi intézmények fejlesztésének, és emlékeztetett arra, hogy részben újragondolták a finanszírozást. Az elmúlt időszakban a nemzetiségi civil szervezetek előtt is megnyílt a pályázás lehetősége a Nemzeti Együttműködési Alapnál - tette hozzá.A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény államalkotó tényezőként definiálja a magyarországi nemzetiségeket, a 13 nemzetiség a magyar politikai nemzet része. A 2011-es törvény rendelkezett a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzésének lehetőségéről, emellett létrejött a nemzetiségi szószóló intézménye.Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Deák Imre az egyik legfontosabb új elemként a nyilvános és folyamatosan vezetett nemzetiségi választói névjegyzéket említette, és arra biztatta az érintetteket, hogy legkésőbb szeptember 26-ig regisztráltassák magukat a nemzetiségi választói névjegyzékben, és vegyenek részt a voksoláson."A műsorokra fordítható éves költségvetés mintegy négy százaléka jut a kisebbségi tartalmak előállítására vagy beszerzésére."Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára felidézte: a 2011-es népszámlálás adatai szerint több mint 640 ezren vallották magukat valamely nemzetiséghez tartozónak, a 13 nemzetiség 2174 nemzetiségi önkormányzatot működtet, ehhez támogatást ad a központi költségvetés. Bognár Tibor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kabinetvezetője a nemzetiségek közmédiában való megjelenéséről szólva egyebek mellett a közszolgálati kódexre hívta fel a figyelmet, amely - mint mondta - érthető nyelvre fordítja le a törvényekben foglaltakat.A pénzügyi háttérről elmondta, hogy a műsorokra fordítható éves költségvetés mintegy négy százaléka jut a kisebbségi tartalmak előállítására vagy beszerzésére.Fuzik János, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke fontosnak nevezte, hogy a nemzetiségek hírt adjanak magukról, megmutassák magukat.A bizottsági elnök a konferenciát záró beszédében arról is szólt, hogy "az országos nemzetiségi önkormányzatoknál az autonómia fenntartása, az intézmény működtetése nincs ellensúlyozva a költségvetés oldaláról kellőképpen".Szorgalmazta egyúttal a feladatalapú támogatások átgondolását. Az országos nemzetiségi találkozó szombaton kulturális és gasztronómiai bemutatkozással folytatódik.(MTI - fidesz.hu)