Vége az apróbetűs szerződések korának
2014.09.13
A Fidesz-KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülésén döntöttek a banki elszámolási kötelezettség menetrendjéről.

A devizahiteles törlesztőrészletek jövő februártól, a pert indító bankok ügyfelei esetében pedig márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán. A törlesztőrészletek 25-30 százalékkal lehetnek kevesebbek.Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 Az Este című műsorban elmondta: a bankok elszámoltatására vonatkozó törvény közel négyszáz magyar pénzintézetet érint és segítséget jelent egymillió-háromszázezer magyar családnak. Vonatkozik minden magánszemély által felvett hitelre – tette hozzá."A tisztességtelen kamatemelés esetén vissza kell a banknak térnie az eredeti kamatszintre."A Kúria júniusban megszületett két jogegységi döntésével arra hatalmazta fel az országgyűlést, hogy a bankokat csak a magánszemélyek által felvett hitelekkel kapcsolatban számoltassa el – mondta.Rogán Antal megjegyezte: ez azt jelenti, hogy tíz évre visszamenőleg a bankoknak minden szerződéssel és annak minden forintjával el kell számolniuk.A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője a műsorban hangsúlyozta: mindenki automatikusan megkapja az elszámolást, kivéve, akik kedvezményes végtörlesztéssel éltek 2011 végén.Nekik márciusban kell ezt külön kérvényezniük ahhoz, hogy novemberben a bankok elszámoljanak – tette hozzá. Elmondta, hogy a hitel tőketartozásában íródik jóvá ez az összeg azoknak, akik még ma is fizetik a törlesztőrészleteket.Rogán Antal azt mondta, hogy a tisztességtelen kamatemelés esetén vissza kell a banknak térnie az eredeti kamatszintre, hat százalék körülire. Ez is csökkenteni fogja a fizetendő kamatok nagyságát – jegyezte meg. Egy átlag devizahitelesnek, aki nem vett igénybe kedvezményt, 25-30 százalékkal mérséklődhet a kamata és a törlesztő részlete – összegezte a Fidesz frakcióvezetője.Rogán szerint a részlegesen pert nyert bankok esetében az állam ügyvédei fellebbezéssel éltek. A Fidesz frakcióvezetője szerint jó eséllyel minden pert meg fog nyerni a magyar állam és így az elszámolás minden pénzintézet minden egyes követelésére érvényes lesz. Olyan nem lesz, hogy valamely deviza- vagy forinthiteles ne kapjon majd vissza pénzt – fűzte hozzá.(hirado.hu - fidesz.hu)