A bankoknak el kell számolniuk minden egyes visszajáró forinttal
2014.09.14
A Fidesz frakcióvezetője az elszámolási törvénnyel kapcsolatban elmondta: hét év alatt körülbelül ezermilliárd forintos túlfizetés jutott el a bankokhoz az ügyfelek részéről. Rogán Antal a
rezsicsökkentésről, az energiabiztonságról és az ukrán helyzetről is beszélt a Hír TV P8 című műsorában.

Pénteken a kormány benyújtotta az elszámolási törvényt, elindult a bankok elszámoltatása, akiknek el kell számolniuk minden egyes visszajáró forinttal a magyar családok felé – mondta el Rogán Antal a Hír TV P8 című műsorában szombaton. Ez a törvény meghatározza, hogyan kell elszámolni a bankoknak a pénzzel az ügyfelek felé, és mikor kell majd visszafizetniük. Forintra ki lesz számolva, „mennyire verték át az embereket” a bankok, mennyi a tisztességtelenül elvett pénz, és ezt hogyan kapja vissza az ügyfél. Egy devizahiteles átlagosan 25 százalékkal fog jobban járni – hangsúlyozta, majd hozzátette, azt azért tudni kell, ahány ügyfél, annyiféle szerződés létezik."A Fidesz egy kiszámítható árazású, fair bankrendszert szeretne."Rogán Antal szerint körülbelül ezermilliárd forint az a pénz, amivel az emberek túlfizették magukat 2007 óta a pénzintézeteknek. Elmondta azt is, a világban nem nagyon van rá példa, hogy egy egész bankrendszert elszámoltatnak. Meghallgatják a bankok érveit is, de Rogán Antal aláhúzta, az úgy nem működik, hogy amikor ők akartak préselni egyet a családokon, akkor az mehetett, de amikor őket érinti a prés, akkor legyen méltányosság.„Itt jogkérdésekről beszélünk, nincsen méltányosság” – hangsúlyozta. A Fidesz egy kiszámítható árazású, fair bankrendszert szeretne.Ebben az évben is van rezsicsökkentés – a gázárcsökkentés a fűtési szezonban már érzékelhető lesz –, és ez folytatódik tovább, most fogyasztóvédelmi lépéseket tesznek a hosszú távú garanciákért – mondta a fideszes politikus. Tiszta, áttekinthető számlázási rendszert szeretnénk - húzta alá.Az ukrán helyzettel kapcsolatban elmondta, az a gázellátás biztonságát nem veszélyezteti, az egész télre biztosítva van az ország gázellátása, de természetesen a kormány figyeli a fejleményeket. A védelmi kiadások növelését pedig úgy kell megoldani, hogy az a GDP-t is növelje – utalt a NATO-val való együttműködésre a frakcióvezető.Navracsics Tibor biztosi tárcájával kapcsolatban az ellenzéki kritikákra kitérve kijelentette: a baloldal csak anyagiakban tudja mérni a világot, ha valaki pénz fölött diszponál, az érték, de ha a jövő felett, az nem az. Navracsics Tiborra számít majd Juncker az ifjúsági munkanélküliség kérdésében is, ez pedig nagyon fontos terület egész Európát tekintve - hangsúlyozta Rogán Antal.José Manuel Barroso csütörtöki látogatásával, illetve az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodással kapcsolatban kifejtette: 12 ezer milliárd forintról van szó, ennek legalább a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Munkahelyteremtés, gazdaságfejlesztés, a magyar kkv-k támogatása, ezek a legfontosabb célok ˜– közölte.Falus Ferenc budapesti főpolgármesteri posztra való jelöléséről azt mondta, politikatörténeti unikum, hogy valaki a kampányának elején nyilvánvalóvá teszi, hogy teljességgel komolytalan és alkalmatlan. Rogán Antal leszögezte, a kormány sokat tett Budapestért, a brüsszeli lobbi szintjén is.(mno.hu-fidesz.hu)